Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbondsleden melden verdringing betaald werk door vrijwilligers

27 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Betaald werk wordt steeds meer verdrongen door onbetaalde krachten. Dat blijkt uit meldingen die vakbond Cnv binnenkrijgt via hun meldpunt over verdringing op de arbeidsmarkt. De meeste meldingen komen uit de zorgsector, en vooral uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg, zo schrijft Skipr.

Volgens de vakbond is er een groot maatschappelijk probleem aan het ontstaan: (voorheen) betaald werk wordt steeds meer uitgevoerd door onbetaalde krachten, al dan niet met behoud van uitkering. "Het gevolg is dat er een groep 'nieuwe werklozen' ontstaat. Ook neemt de kwaliteit van dienstverlening af. Goedkoop voor de werkgever, maar niet voor de maatschappij als geheel," aldus de vakbond in een verklaring op de website.

Uitkering
Begin augustus opende Cnv Publieke Zaak het digitale meldpunt verdringing. In anderhalve week tijd zijn ruim 150 meldingen ontvangen. De kern van verdringing: het werk verdwijnt niet, maar de betaalde (en hiervoor opgeleide) krachten komen ongewild terecht in een uitkeringssituatie. Vaak betreft het oudere werknemers, die alleen vrijwillig of in laaggeschoolde arbeid aan de slag kunnen.

Jonge mensen zonder baan
Een ander gevolg is dat jonge mensen met een diploma geen betaald werk kunnen vinden, omdat bedrijven liever onbetaalde krachten aannemen. Stagiairs en vrijwilligers krijgen bovendien veel te veel verantwoordelijkheden toegeschoven, omdat zij het werk van gediplomeerden overnemen. Sommige instellingen zijn volgens de vakbond volledig afhankelijk geworden van de inzet van vrijwilligers en stagiairs.

Uit de meldingen van de vakbondsleden blijkt dat de kwaliteit van de dienstverlening onder druk staat. Kostenoverwegingen geven vaak de doorslag boven de vraag of de kwaliteit op peil blijft. De kwaliteit van dienstverlening is volgens onze leden in het geding. Groepen demente ouderen die door één vrijwilliger zonder gedegen kennis worden begeleid. Een crisisopvang die 's nachts door vrijwilligers wordt gerund, maar hierdoor de veiligheid van de cliënten niet kan waarborgen.

Bestuurslid Pieter Oudenaarden van CNV Publieke Zaak: "De focus op kosten is té ver doorgeschoten. De inzet van vaste krachten blijft in onze visie noodzakelijk om de kwaliteit én continuïteit van dienstverlening te blijven waarborgen. Het is de hoogste tijd dat het Kabinet de maatschappelijke effecten van verdringing onderzoekt en hier paal en perk aan gaat stellen."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!