Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbonden weigeren voorstellen werkgevers

14 mei 2007 Door de redactie Geen reacties
In een nieuw onderhandelingsoverleg op 10 mei zijn vakbonden en werkgevers in de gehandicaptenzorg geen stap dichter bij een nieuwe CAO gekomen. De bonden gaan niet akkoord met de voorstellen van Vgn (Vereniging gehandicaptenzorg Nederland, de koepel van instellingen).

Ter voorbereiding van deze nieuwe overlegronde hebben de bonden (AbvakaboFnv, CnvPublieke zaak, Nu’91 en FBZ, Federatie van beroepsorganisaties in de zorg) bijeenkomsten met leden georganiseerd. De belangstelling was niet groot, maar de opvattingen bleken eenduidig. Er is geen enkel draagvlak voor het afschaffen van de 55plus-regeling, noch voor de wens van de werkgevers om meer kleine contracten te kunnen afsluiten.

Op de bijeenkomst in Deventer overheerste de angst “om nòg flexibeler te moeten zijn dan ik al ben, en nog meer te moeten bijscholen. Dat laat de werkdruk niet toe. Ik heb mijn tijd nodig mijn programma af te draaien.” En: “Mensen van 55plus hebben geen behoefte aan studies meer. Hoogstens aan bijscholing om op niveau te blijven.” Maar zelfs dat willen sommigen niet: hun ideaal is het werk blijven doen zoals ze gewend zijn.

Grootste hindernis bij de totstandkoming van een nieuwe CAO blijft afschaffing van de 55plus-regeling. De werkgevers willen in plaats daarvan 108 uur per jaar vakantie geven aan 55plussers. Dat is een enorme achteruitgang. Bovendien: wie op 1 januari volgend jaar al 55 is, valt onder die regeling. De 50- tot 55-jarigen die nu ook extra vrije tijd krijgen, zouden in het voorstel van de werkgevers niets krijgen.

Maar ook wat betreft de salarissen is er nog lang geen overeenstemming. Werkers uit de gehandicaptenzorg vinden dat zij een schijntje aangeboden krijgen in vergelijking met andere bedrijfstakken. Ook is er bezwaar tegen de voorgestelde procentuele verhoging, omdat daardoor de inkomensverschillen alleen maar groter worden. Salarisverbetering in bedragen is daarentegen nivellerend.

Punt van zorg is ook dat slaapdiensten in de toekomst volledig werktijd worden in het kader van het Arbeidstijdenbesluit. Medewerkers zijn bang dat instellingen de slaapdiensten zullen opheffen: “Dan moeten we nachtdiensten gaan draaien, dat trèk ik helemaal niet.”

De Vgn is teleurgesteld. De onderhandelingen gaan pas op 19 juni verder.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!