Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbond vreest drama's in ambulante begeleidingszorg

4 april 2012 Door de redactie Geen reacties

In een brief aan de Tweede kamer waarschuwt vakbond Abvakabo fnv voor grote problemen in de ambulante begeleidingszorg aan mensen met een beperking. Deze week praat de Tweede kamer over de plannen van het kabinet om gemeenten nog meer zorgtaken te geven.

Naast de huishoudelijke zorg worden gemeentes verantwoordelijk voor de begeleiding die buiten de zorginstellingen plaatsvindt, zoals de dagbehandeling van mensen met een beperking. Abvakabo fnv vreest dat de drama's die zich de afgelopen jaren in de thuiszorg hebben voltrokken, ook gaan spelen in de begeleidingszorg van cliënten met een lichamelijke of verstandelijke beperking en mensen met psychische problemen.

Verregaande gevolgen
Sinds een paar jaar zijn gemeenten via de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor de huishoudelijke zorg. Voorheen werd deze thuiszorg betaald uit de landelijke Awbz. Deze verandering heeft verregaande gevolgen medewerkers en cliënten in de thuiszorg. Doordat gemeenten voor goedkope zorgaanbieders kozen, verloren veel mensen hun werk, of moesten fors inleveren op het salaris, tot soms wel 30 procent.

Prijzenslag
Wat in de thuiszorg gebeurt, moet worden voorkomen in de begeleidingszorg, die het kabinet ook van de Awbz naar de Wmo wil overhevelen, schrijft de vakbond. 180.000 mensen maken gebruik van dagbesteding en andere soorten begeleidingszorg. "Het mag niet zo zijn dat deze zwakke groep mensen slachtoffer wordt van dezelfde prijzenslag als die in de thuiszorg heeft plaatsgevonden," aldus Corrie van Brenk, waarnemend voorzitter van Abvakabo fnv. "Het is belangrijk dat zij hun vertrouwde begeleider behouden en de juiste begeleidingszorg krijgen toegewezen. Het kabinet moet leren van de drama's die zich in de thuiszorg voltrekken."

Menselijke keuze
Deze groep cliënten wordt door een stapeling van kabinetsmaatregelen, onder meer op de ggz en op het pgb, veel te zwaar getroffen. Tegelijk willen zorgmedewerkers professionele begeleiding blijven bieden. Abvakabo fnv roept het kabinet en het parlement op een menselijke keuze te maken voor kwaliteit en niet alleen naar de kosten te kijken. Zeker door de bezuiniging van 140 miljoen euro, die zij ook nog eens voor hun kiezen krijgen, betwijfelt Abvakabo fnv of de gemeenten hun nieuwe taken kunnen waarmaken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!