Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakbond: Eerste Kamer moet zorgwet uitstellen

7 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

De vakbond Fnv doet in een brief aan de Eerste kamer een dringende oproep om een grote wet over de zorgverschuiving naar gemeenten uit te stellen. Ook roept de bond Abvakabo fnv alle Nederlanders op om zich in een zorgpetitie uit te preken tegen de afbraak van de zorg. Vanavond biedt de bond de brief aan tijdens een demonstratieve bijeenkomst.

Fnv-voorzitter Ton Heerts: ,,De race is nog niet gelopen. Sommige mensen in Den Haag doen alsof de enorme bezuinigingen en veranderingen in de zorg een feit zijn. Maar dat is nog niet waar. De Eerste kamer mag deze wet niet zomaar laten passeren. Het dreigt helemaal mis te gaan in de zorg. Het aantal ontslagen is nauwelijks bij te houden. Kijk naar de onrust bij ouderen en gehandicapten over de verzorgingshuizen die sluiten, en hoe oneerlijk deze ingreep is, omdat de thuiszorg ook wordt afgebroken. Kijk naar de zorgen van familieleden. Lees de kritische rapporten van de Consumentenbond, het Scp en al die andere instanties. De Eerste kamer mag niet wegkijken.''

Banen op de tocht
De politiek wil dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor grote delen van de gehandicapten- en ouderenzorg. Vandaag (maandag 7 juli) en dinsdag 8 juli debatteert de Eerste kamer over het wetsvoorstel Wmo. De verschuiving van de jeugdzorg naar gemeenten per 2015 is al een feit. Elke dag groeit het aantal ontslagen in deze sectoren. Volgens cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft laten opstellen, staan er in totaal meer dan 100.000 banen op de tocht. Zorg is nu nog een recht voor iedereen, en mag geen aalmoes worden, vindt de Fnv.

Vanavond demonstratie
Vanavond bieden werknemers uit de zorg tijdens een demonstratieve bijeenkomst een petitie aan de Eerste kamer aan. Wie wil mee demonstreren kan zich aanmelden op de site van de vakbond.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!