Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vakantieorganisatie Wielewaal verzorgt logeeropvang voor cliënten Abrona

19 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

De Utrechtse gehandicaptenzorg Abrona is een samenwerkingsverband aangegaan met stichting Wielewaal, de vrijwilligersclub die vakanties, vakantiedagopvang en logeren voor kinderen en jongeren met een beperking organiseert. Doel van de samenwerking is het waarborgen van de vakantieopvang en logeerweekenden voor kinderen en jongeren met een beperking.

Volgens een persbericht van Abrona wordt het steeds belangrijker dat mensen in de formele en informele zorg samenwerken. De informele zorg kan veel bieden wat in de formele zorg niet (meer) mogelijk is. "De extra ondersteuning en aandacht de informele zorg kan bieden, leveren een grote bijdrage aan het welzijn van cliënten."

Logeerweekeinden
Abrona heeft jarenlang logeermogelijkheden geboden aan kinderen en jongeren met een beperking. Toen duidelijk werd dat Abrona deze dienst niet meer kan leveren, is de organisatie op zoek gegaan naar alternatieven. Zo is de samenwerkingsovereenkomst met stichting Wielewaal ontstaan. Abrona besteedt nu het begeleid logeren uit aan Wielewaal. In oktober 2014 is Wielewaal op Abrona-locatie De Bever in IJsselstein begonnen met logeerweekenden. Sinds 1 januari gebeurt dat ook in de Vuurdoorn in Utrecht (Leidsche Rijn).

Vrijwilligers
Doel van de logeerweekenden is om de kinderen (en soms ook volwassenen) een gezellig weekeinde te geven en de ouders te ontlasten. Veel cliënten en ouders vinden deze nieuwe vorm een goed alternatief. Wielewaal werkt voornamelijk met vrijwilligers. Door een goede bezetting kan er veel aandacht worden gegeven aan de kinderen.

Respijt
Abrona en Wielewaal willen met de samenwerking de respijtzorg (logeerzorg) in de regio op peil houden, zodat kinderen en jongeren met een beperking goede logeeropvang hebben met intensieve zorg en begeleiding.
De respijtzorg wordt geleverd aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking, die:

  • een indicatie hebben voor langdurige zorg (Wlz), Jeugdwet of Wmo;
  • door de gemeente worden verwezen op basis van Wmo en Jeugdwet.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!