Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vader vertelt over voorstelling met ernstig gehandicapte zoon op tv

14 september 2016 Door de redactie Geen reacties

In het tv-programma De Wandeling is te zien hoe presentator Sander de Kramer op een regenachtige dag op pad ging met Mark Wijnen, en zijn zoon Jasper, die ernstig gehandicapt is. Mark vertelt over hun voorstelling ‘Ode aan Jasper’ waarin hij samen met zijn zoon op het podium staat. Deze aflevering van de Wandeling is zaterdag 17 september om 18.05 uur op NPO 2.

Toen Mark Wijnen 18 jaar geleden voor het eerst vader werd van een zoon, Jasper, kon hij zijn geluk niet op. Na een paar weken stort zijn wereld in. Baby Jasper krijgt epileptische aanvallen en blijkt te lijden aan een zeldzame ziekte waardoor hij zowel lichamelijk als geestelijk ernstig gehandicapt is. Mark Wijnen: ‘Ik wilde heel hard weglopen, in een auto stappen en zo ver mogelijk bij hem vandaan scheuren’.

Slachtofferrol
De eerste jaren steekt Mark al zijn energie in de zorg voor Jasper, maar hij is ook boos en duikt in de slachtofferrol. In die tijd wenst hij soms dat Jasper een zachte dood zal sterven om zijn zoon, maar ook hemzelf, meer lijden te besparen.

Geleidelijk aan komt er meer rust, vooral omdat de ernstige epileptische aanvallen van Jasper verdwijnen na een ingrijpende operatie.  Bij Mark maakt de boosheid met de jaren plaats voor liefde en hij heeft de grote wens om anderen te vertellen hoe Jasper hem heeft veranderd. Uit die wens ontstaat de theatervoorstelling waarmee vader en zoon Wijnen in de theaters te zien zijn.

Lees een eerder Klik-artikel over de voorstelling Ode aan Jasper.


Bekijk de aflevering van De Wandeling zaterdag 17 september om 18.05 uur op NPO 2.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!