Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vader vertelt in theater over en met ernstig meervoudig gehandicapte zoon

7 januari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Op zijn 18e verjaardag heeft Jasper, een jongen met een ernstig meervoudige beperking, een wel heel bijzonder cadeau van zijn vader gekregen. Terwijl hij in een schommelstoel op het toneel zat, hield zijn vader naast hem de theatermonoloog ‘Ode aan Jasper’. De persoonlijke voorstelling over het leven met een ernstig gehandicapt kind spelen ze na deze première op meer plaatsen in het land.

Vader Mark Wijnen vertelde woensdag bij de première van Ode aan Jasper in Het Postkantoor in Bovenkarspel hoe zijn droom uiteenspatte met de komst van zijn gehandicapte zoon, maar ook hoe . angst en verzet gedurende de jaren steeds meer overgingen in liefde en dankbaarheid. Jasper bleek een paar weken na zijn geboorte een ernstige vorm van epilepsie te hebben.

Mark beschrijft in de voorstelling de reis met zijn meervoudig gehandicapte zoon. Door hem heb ik mijn masker van ‘oppervlakkige, bling bling man’ afgezet, zo stelt hij in een interview met Hart van Nederland. Jasper maakt hem rustiger en leert hem tijd en ruimte te maken voor de mensen om hem heen, vertelt Mark. Bekijk het item van Hart van Nederland met een fragment uit de voorstelling:

Op 23 januari is Ode aan Jasper te zien in Alkmaar, voor meer informatie over de theatermonoloog en nieuwe voorstellingen zie de website over Ode aan Jasper.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!