Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Utrechtse zorgorganisaties worstelen met dagbestedingslocaties

17 april 2024 Door de redactie Geen reacties

Bij zorgorganisatie Abrona is het besluit gevallen om per september de BraZZerie te sluiten. Bij deze horecagelegenheid in De Meern werken mensen met een verstandelijke beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. In Utrecht zet Reinaerde zich in om met anderen ZiZo voort te zetten. Voor alle betrokkenen is het spannend of dat lukt en het lunchcafé niet hoeft te sluiten. 

In een bericht op de website meldt Abrona dat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking sterk verandert. “De wereld om ons heen verandert snel door nieuwe technologieën en er is een tekort aan mensen die in de zorg willen werken. Daarnaast worden de vragen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking steeds complexer en intensiever. Voor veel zorginstellingen zijn deze veranderingen een uitdaging, en dit geldt ook voor Abrona. Vanwege deze veranderingen hebben we besloten om de BraZZerie, die onderdeel is van Abrona, in 2024 te sluiten.”

Eerder sloot al een horecalocatie van Abrona in Oudewater, ook door financiële problemen.

Onduidelijkheid bij Reinaerde
Bij Reinaerde werd al in mei 2023 het signaal gegeven dat elf van de zeventien vestigingen van dagbesteding niet rendabel zijn. En dat de organisatie werkt aan toekomstbestendigheid, waarbij enkele vestigingen misschien samengevoegd worden of stoppen. Maar tot dusver is daar nog geen duidelijkheid over.

Sinds de coronacrisis is het op meerdere fronten lastiger geworden om dagbesteding rendabel te houden, zo stelt woordvoerder Joost Hamelynck van Reinaerde. Cliënten gaan minder naar dagbesteding en zorgorganisaties kampen met personeelskrapte. Het noopt gehandicaptenzorgorganisaties om dagbestedingslocaties samen te voegen of te sluiten.

“Per locatie houden we de cliënten, collega’s en familie op de hoogte van ontwikkelingen. We communiceren met hen of en welke plannen we hebben; we vragen hen ook om actief mee te denken. En familie en anderen helpen ook mee,” aldus Hamelynck. 

De woordvoerder van Reinaerde benadrukt dat de worsteling met dagbestedingslocaties niet enkel te maken heeft met te weinig rendement. “Het gaat om brede toekomstbestendigheid en niet alleen om uit de kosten te komen.”

De mogelijke sluiting van dagbesteding van Reinaerde en Abrona in de plaats Utrecht trok al vaker de aandacht van de gemeenteraad aldaar. Er werden geregeld vragen over gesteld in de raad.  |  

Lees ook: Zorgen over onrendabele dagbestedingslocaties

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!