Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Uitzendkrachten verdacht van misbruik ernstig verstandelijk beperkte jongeren

6 augustus 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Dichterbij heeft eind vorig jaar de woon- en logeerlocatie Logterberge in Gennep gesloten na signalen van mishandeling, verwaarlozing en misbruik van zeer kwetsbare gehandicapte jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar. Dit zou gebeurd zijn door uitzendkrachten die niet over een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) of de benodigde papieren beschikten.

De Logterberge kon niet langer openblijven door een tekort aan personeel; dat was ook de reden waarom Dichterbij gebruikmaakte van ingehuurd personeel.

Aangifte
Enkele ouders hebben aangifte van de wantoestanden bij de politie gedaan. Ook de zorgaanbieder deed dit en seinde de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd in. Die geeft aan dat de instelling zelf onderzoek heeft gedaan volgens de richtlijn van de IGJ en daarover heeft gerapporteerd aan de inspectie. Dit onderzoek is door de IGJ als voldoende beoordeeld.

Seksueel misbruik
Verschillende ouders voelen zich door Dichterbij niet goed op de hoogte gebracht. De zorgorganisatie erkende eind vorig jaar wel dat er kinderen zijn mishandeld, maar dat er ook ontuchtige handelingen zouden zijn gepleegd, ontdekte de moeder van Jesse pas in februari tijdens een gesprek met een agent. Zij trok daarna aan de bel bij de directie van de zorginstelling; enkele dagen later gaf die ook opening van zaken aan de ouders over vermeend seksueel misbruik.

Over het vaste personeel, dat overigens niet verdacht wordt van de misstanden, is de moeder van Jesse lovend. “Ze hebben met hart en ziel geprobeerd mijn zoon een veilige plek te bieden.”

Ernstige verstandelijke beperking
De woon- en logeerlocatie was bedoeld voor jongeren met een ernstige verstandelijke beperking; velen van hen kunnen niet praten. Dat bemoeilijkt het onderzoek naar de misstanden.

In een reactie zegt de raad van bestuur van Dichterbij: “We willen benadrukken dat als er in onze zorgrelatie met cliënten iets fout gaat, wij dat heel erg vinden. Op de allereerste plaats voor de cliënten, hun verwanten en ook voor onze medewerkers.”

Voorzitter van de raad van bestuur Monique Caubo zegt tegenover de NOS dat er in het najaar van 2018 signalen waren dat de kwaliteit van zorg op De Logterberge onder druk stond. “Die klachten kwamen zowel van medewerkers als van ouders.”

Volgens Caubo is het nu verder een zaak voor de politie.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!