Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Uitleg over autismevriendelijke mondzorg

3 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Voor mensen met autisme is een bezoek aan de tandarts niet altijd even makkelijk. In een nieuwe folder wordt uitgelegd hoe een prettige behandeling voor deze patiënten eruit ziet.

De nieuwe folder ‘Autisme en mondzorg’ werd tijdens Wereld Autismedag op dinsdag 2 april gelanceerd. De folder bevat praktische tips hoe tandartsen, mondhygiënisten en hun assistenten in de behandeling kunnen aansluiten op problemen die mensen met autisme bij de mondverzorging kunnen ervaren.

De folder is een uitgave van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, mka-chirurgen en orthodontisten, en de werkgroep Autismevriendelijke Mondzorg. Die laatste helpt mondzorgverleners om ‘autismevriendelijk’ te werk te gaan.

Voor begeleiders of verwanten helpt deze folder ook om uit te leggen hoe je mensen met autisme moet benaderen of juist niet. Het draait volgens de foldertekst daarbij vooral om het voorspelbaar maken van de behandeling. “Voor mensen met autisme is de wereld vaak complex. Daarom is het belangrijk om oog te hebben voor de wijze waarop de behandeling beter voorspelbaar wordt. Wie meer overzicht heeft over wat er gaat gebeuren is vaak minder angstig.”  |

Bekijk een bladerversie van de folder Autisme en mondzorg of download deze via de website van de KNMT.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!