Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Uitgangspunten voor een toekomstvaste langdurige zorg en ondersteuning

16 december 2015 Door de redactie Geen reacties

De bijna 1 miljoen handtekeningen voor de petitie Red de zorg hebben inmiddels een verbeterplan opgeleverd, dat een betere zorg en meer fatsoenlijke banen moet opleveren. Vakbonden overleggen vandaag over het plan in Den Haag.

Er zijn nu bijna 1 miljoen handtekeningen verzameld voor de volkspetitie Red de Zorg. Vakbonden Fnv en Cnv startten de petitie vanwege de vele bezuiniging in de zorg, waardoor veel mensen niet meer de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. De handtekeningen zijn overhandigd op 15 december om 12 uur in Den Haag bij een bijeenkomst over de langdurige zorg.

Nieuwe afspraken
Bij die bijeenkomst bespreken vakbondsleden de recent gemaakte afspraken voor de langdurige zorg en de ondersteuning thuis die de situatie moeten verbeteren. Deze afspraken zijn gemaakt na overleg tussen vakbonden, kabinet, werkgevers en gemeenten.

Het kabinet heeft het initiatief genomen voor een verbeterplan en heeft de vakbonden uitgenodigd om te komen praten over de inhoud van de petitie en wat er nodig is voor een toekomstvaste langdurige zorg en ondersteuning. De gesprekken hebben geleid tot een drietal gezamenlijke uitgangspunten:

  • Uitgangspunt 1: perspectief creëren en zo snel mogelijk omzetten in nieuwe werkgelegenheid

  • Uitgangspunt 2: Inkoop op inhoud en kwaliteit, geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

  • Uitgangspunt 3: reguliere banen in loondienst tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Lees hoe de maatregelen waarmee deze uitgangspunten voor betere zorg moeten worden gerealiseerd (pdf).

Lees meer over de petitie op www.fnvvoorzorg.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!