Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tweet leidt tot meer aandacht voor huiselijk geweld door kinderen met verstandelijke beperking

15 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Waar een tweet al niet toe kan leiden! Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort plaatste 11 juni een bericht op Twitter over hoe ze dagelijks te maken heeft met agressief gedrag van haar 8-jarige, verstandelijk beperkte zoon. Ze moest haar onmacht kwijt. Het bericht werd veelvuldig gedeeld en er werd veel gereageerd onder het motto: eindelijk aandacht voor deze vorm van huiselijk geweld.

Harriet is niet de enige, dat wordt al snel duidelijk op haar Twitter-account. Diverse media benaderden zowel Harriet als anderen die in soortgelijke situaties zitten of dit eerder hebben meegemaakt. Zo ook Karin Bokhove, die in Klik al vaak vertelde over haar zoon Kofi van 25. Kofi heeft een verstandelijke beperking en klassiek autisme. Karin houdt een blog over hem bij.

In een uitzending van RTL Nieuws vertelde Karin dat Kofi ook vaak enorme driftbuien had toen hij jonger was. En dat ze zelfverdediging moest leren om zichzelf te beschermen tegen het bijten, het slaan, het schoppen. Ja, ze was ook echt bang geweest voor die buien. Want hij werd steeds groter en sterker. Ze herbeleefde het schuldgevoel toen ze vertelde dat ze Kofi een keer in een reflex terug had geslagen nadat hij haar een klap had gegeven. En ze zag zijn ontstelde blik weer voor zich. Inmiddels woont Kofi niet meer thuis, maar hij logeert er nog regelmatig. Zijn driftbuien heeft hij niet meer zo vaak.

Bij veel ouders is sprake van schaamte: hun kind moest uiteindelijk uit huis geplaatst worden, omdat de veiligheid van de andere kinderen in het geding kwam. Of omdat ze het zelf niet meer trokken. Het voelt voor ze alsof ze hun kind in de steek laten.

Ook de reacties van de buitenwereld liegen er vaak niet om. Als een peuter van 2 zich woedend tegen zijn moeder keert in de supermarkt, omdat hij zijn zin niet krijgt, zijn de blikken vaak nog vol begrip en herkenning: dat hebben ze bij hun kinderen ook meegemaakt. Maar als een kind van 9 zich zo gedraagt, ‘dan is er iets erg misgegaan in de opvoeding’.

Naar aanleiding van haar tweet schreef Harriet een column over het onderwerp. En daarmee is het voor haar even klaar. Ze is moe van alle media-aandacht.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!