Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tweelingtransfusiesyndroom

27 september 2006 Door de redactie Geen reacties
Dankzij laserbehandeling is de sterfte en de schade ten gevolge van het tweelingtransfusiesyndroom (tts) aanzienlijk afgenomen. Het Leids universitair medisch centrum (Lumc) past als enige in Nederland deze techniek toe.

Toch moeten deze tweelingen na de geboorte goed gevolgd worden. Ontwikkelingsstoornissen en hartafwijkingen komen bij deze kinderen vaker voor dan bij eenlingzwangerschappen, volgens het promotieonderzoek van Enrico Lopriore.

Placenta
Tts komt voor bij eeneiige tweelingen die samen een placenta (moederkoek) delen. De ene foetus, de ontvanger, krijgt door vaatverbindingen bloed van de andere foetus, de donor. Beiden komen hierdoor in de problemen. Als er niet wordt ingegrepen overleven de kinderen het niet.
Lange tijd was het aftappen van overtollig vruchtwater het enige wat gedaan kon worden om vroeggeboorte te voorkomen. Vaak helpt dit onvoldoende en komen de kinderen ter wereld met beschadigingen aan de hersenen en het hart.

Laseren
Laserbehandeling is een grote verbetering. Lopriore onderzocht 115 tweelingen met het syndroom op de leeftijd van 2 jaar. Acht van de 115 kinderen (7%) hadden last van spasticiteit. Deels komt dit door schade die zij al vóór het laseren oplopen en deels door vroeggeboorte.

Meer informatie op www.lumc.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!