Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tweede kamer steunt veranderingen in langdurige zorg

24 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Hoewel de meeste woordvoerders in de Tweede kamer aanpassingen voorstellen, steunt een meerderheid de hoofdlijnen van de Wet langdurige zorg (Wlz) van staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn), zo bleek dinsdag 23 september tijdens de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel.

Oormerk het geld voor langdurige zorg dat naar de gemeenten gaat, zei Leijten (SP). Klaver (GroenLinks) wil meer aandacht voor de een-loketgedachte. Geef meer duidelijkheid over de zorg voor kinderen en jongvolwassenen met een ernstige verstandelijke handicap, vroegen Keijzer (Cda) en Van Dijk (PvdA). Veel woordvoerders deden voorstellen die in hun ogen een verbetering zijn van de hervorming van de langdurige zorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een beperking. Op veel daarvan reageert Van Rijn welwillend. Maar Agema (Pvv) is niet tevreden met de beoordeling van haar plannen en voelde zich niet serieus genomen: "bizar".

Dicht bij de cliënten
Na de invoering van de Wlz hebben minder mensen recht op langdurige zorg dan nu op basis van de Awbz. Het is logisch dat dan ook het aantal zorgkantoren daalt, betoogde Van 't Wout (Vvd). Maar Dik (ChristenUnie) verzet zich tegen een dergelijke regionale opschaling. Die is volgens haar in strijd met het principe dat de zorg dicht bij de cliënten moet worden georganiseerd. Een pilot moet duidelijkheid brengen in deze discussie, zei Van Rijn. Op basis van de resultaten daarvan kan op een later moment een beslissing worden genomen.

Privatisering
Is het wenselijk om de langdurige zorg door de zorgverzekeraars te laten uitvoeren? De regering heeft geen concrete plannen daartoe voor de komende jaren, verzekerde de staatssecretaris, maar laat de mogelijkheden wel onderzoeken. Voor Leijten hoeft dat niet: zij is principieel tegen privatisering van langdurige zorg. "Zonde van de tijd" is het oordeel van Keijzer over het onderzoek, met name omdat het verevenen van risico's volgens haar niet goed mogelijk is.

Langere voorbereiding
Is het verstandig om de Wlz al per 1 januari 2015 in te voeren? Klaver, Bergkamp en Krol (50PLUS/Baay) hebben daar hun twijfels over en pleitten voor een langere voorbereiding. Van der Staaij (Sgp) wees erop dat ook de zorgverzekeraars bezwaren hadden. Een verantwoorde invoering op 1 januari is mogelijk volgens de staatssecretaris. Hij heeft op dit punt overeenstemming bereikt met de partijen die de langdurige zorg moeten uitvoeren, inclusief de zorgverzekeraars.

De Kamer debatteerde eerder op 10 en 11 september over de Wet langdurige zorg. Donderdag 25 september stemt de Kamer over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Lees meer op de site van de Tweede kamer

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!