Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tweede kamer stemt in met discriminatieverbod handicap in Grondwet

30 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Het stond jaren hoog op de agenda van belangenvereniging Ieder(in): dat de grondslag handicap toegevoegd zou worden aan Artikel 1 van de Grondwet. Dat lijkt nu te gaan gebeuren, want half maart stemde het merendeel van de Tweede Kamer in met uitbreiding van Artikel 1. Nu de Eerste Kamer nog.

Discriminatie op basis van handicap is al verboden, maar stond nog niet als zodanig in de Grondwet, zoals dat wel geldt voor godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. Ook seksuele gerichtheid wordt als grondslag toegevoegd aan Artikel 1.

Ieder(in) is blij met de instemming van de Tweede Kamer, omdat de wetgever nu een belangrijke aanmoediging krijgt om de positie van mensen met een beperking blijvend te verbeteren en te versterken.

Het wetsvoorstel is ingediend door Alexander Hammelburg (D66), Habtamu de Hoop (PvdA) en Laura Bromet (GroenLinks). Wanneer het door de Eerste Kamer wordt behandeld is nog niet bekend.

Benieuwd naar hoe de stemming over dit onderwerp verliep? Details vind je op de site van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!