Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Twee personen aangehouden voor Pgb-fraude

7 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Deze week zijn twee personen aangehouden die worden verdacht van fraude met Persoons gebonden budgetten (Pgb's). Vermoedelijk hebben zij voor enkele miljoenen euro's aan Pgb-uitkeringen ontvangen zonder daar voldoende zorg voor te leveren.

De verdachten, een 60-jarige man en een 44-jarige vrouw uit Apeldoorn, beheren samen een onderneming, die aan 70 mensen met autistische, psychische en psychiatrische problemen hulp biedt. Deze mensen wonen begeleid zelfstandig in huizen van de verdachten. Daarnaast biedt de onderneming dagbesteding aan op een zorgboerderij. Om voor deze hulp in aanmerking te komen moeten deze mensen geïndiceerd zijn voor een Persoonsgebonden budget.

Complexe zaak
Verschillende cliënten hadden meldingen gedaan dat zij niet de zorg kregen waarop zij recht hebben. Naar aanleiding van de meldingen is de Inspectie sociale zaken en werkgelegenheid een onderzoek begonnen. In april werden een woning en twee bedrijfspanden doorzocht en werd administratie in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op tegoeden bij de bank, voertuigen en onroerend goed.

De inspectie vermoedt dat de verdachten bij veel meer cliënten fraudeerden. Zij leverden veel minder zorg dan ze opgaven bij het zorgkantoor. De inspectie noemt het een complexe zaak, en verwacht tot het eind van het jaar nodig te hebben om alles uit te zoeken.

Hoge hakken
Dinsdag hield de Inspectie Swz ook twee mannen en een vrouw aan die vermoedelijk 500.000 euro aan persoonsgebonden budgetten en uitkeringen hadden geïncasseerd omdat de vrouw zeer ernstig lichamelijke gehandicapt zou zijn en permanent toezicht en hulp nodig had. De inspecteurs zagen haar autorijden, winkelen en op hoge hakken lopen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!