Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Twee mensen met verstandelijke beperking worden wetenschappelijk onderzoeker

27 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Hoe kunnen mensen met een verstandelijke beperking kansen krijgen op de reguliere arbeidsmarkt? Dat is het onderwerp van een nieuw onderzoek van wetenschappers in Antwerpen en Luik. Voor het wetenschappelijk onderzoek Intellectual disabilities at work (ID@Work) heeft de Antwerp management school twee mensen met een verstandelijke beperking aangesteld als junior wetenschappelijk onderzoeker.

Als lid van het onderzoeksteam zullen Evy Ploegaerts en André Schepers aanbevelingen opstellen om de integratie van mensen met een verstandelijke beperking op de arbeidsmarkt te stimuleren. Het onderzoek wordt door de aanstelling van deze twee zelf al een voorbeeld van geïntegreerd werken.

Uitdagende tijden
Leidinggevend onderzoeker Bart Cambré heeft veel vertrouwen in de samenwerking: “Onze arbeidsmarkt staat voor uitdagende tijden. In de ‘war for talent’ die de komende jaren alleen maar zal toenemen, zullen bedrijven en organisaties alle mogelijke talenten moeten benutten. Ze zullen daarbij ook moeten inzetten op aangepaste jobs, maatwerk en meer samenwerking. Wij pleiten voor een gelijkwaardige kans op arbeid voor werknemers met een verstandelijke beperking. Zij zijn niet 'speciaal', maar 'specialisten' die we nodig hebben in de inclusieve samenleving.”

App
Evy Ploegaerts en André Schepers gaan samen met de onderzoekers werken aan een rapportage over het inschakelen van mensen met een verstandelijke beperking in het reguliere arbeidscircuit. Een andere doelstelling is het ontwikkelen van een webapplicatie waarmee alle werkgevers in België op een eenvoudige manier kunnen testen of ze klaar zijn voor het in dienst nemen van een werknemer met een verstandelijke beperking. Ook zal er een coachingtraject worden ingezet om werkgevers te kunnen bijstaan.

Part time
Het wetenschappelijk team start zijn onderzoek in november. De onderzoekers met een verstandelijke beperking werken in parttime dienstverband. Hun eerste bevindingen worden in de lente van 2016 verwacht. Hun arbeidscontract loopt tot minstens 31 december 2016.

Lees meer op de site van Antwerp managementschool

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!