Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Twee cliënten overlijden in een groepswoning door drugsgebruik

15 augustus 2018 Door de redactie Geen reacties

In een groepswoning van stichting Ixzelf in Tilburg zijn eind juli de levenloze lichamen van twee mannen aangetroffen. Uit bloeduitslagen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt inmiddels dat beide mannen zijn overleden door drugsgebruik. IxzelF ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek.

De twee mannen (33 en 43 jaar) werden zaterdagochtend 28 juli dood aangetroffen door een begeleider in een groepswoning van Ixzelf op de Reinevaarstraat in Tilburg. Omdat medewerkers van de ambulance geen duidelijke doodsoorzaak konden vaststellen, startte de politie een onderzoek.

Uit metingen van de brandweer bleek dat er geen sprake was van een giftige stof in de lucht. Ook werden er geen aanwijzingen gevonden dat er sprake zou zijn van een misdrijf. Uit bloedonderzoek van het NFI bleek dat beide personen zijn overleden door drugsgebruik.


Bemoeizorg
Stichting Ixzelf is een kleinschalige zorgorganisatie, die beschermd wonen en begeleiding biedt aan cliënten met een verstandelijke beperking, psychiatrische en/of verslavingsproblematiek. Ook cliënten met een justitiële achtergrond kunnen bij Stichting Ixzelf terecht. Ze werken ‘vanuit de relatie met cliënten, naar een nieuwe, verantwoorde deelname aan het maatschappelijk proces’.

De vraag is in hoeverre de zorgverleners verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de dood van cliënten. Als zorgverlener kun je niet zomaar ingrijpen in drugsgebruik van cliënten, als zij wilsbekwaam zijn. Het is wel je vak om je zorgvuldig met hen te ‘bemoeien’ en hen te overtuigen van de negatieve gevolgen van hun keuzes. Maar uiteindelijk hebben cliënten net als ieder ander het recht om ook nadelige keuzes te maken.


Kwaliteit
Uit een eerder rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat de stichting aan de eisen van de inspectie voldeed. Ook bij de gemeente Tilburg waren geen zorgwekkende signalen bekend, zo verklaarde de gemeente eerder aan het Brabants Dagblad.

De GGD Hart voor Brabant heeft naar aanleiding van het overlijden van beide mannen onderzoek gedaan naar de veiligheid van cliënten van zorginstelling Ixzelf. Vooralsnog kunnen zij geen uitlatingen doen over de resultaten, die worden eerst afgestemd met alle betrokkenen.

Het personeel van de stichting Ixzelf berichtte eerder op twitter dat er “twee prachtige mensen zijn overleden.
Hun tijd is te vroeg gekomen. Veel kracht en sterkte voor de nabestaanden.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!