Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Twee begeleiders Middin mishandelden cliënten met een verstandelijke beperking

18 december 2015 Door de redactie Geen reacties

Twee begeleiders van de locatie Binnenklingen in Den Haag van zorgorganisatie Middin hebben jarenlang cliënten met een verstandelijke beperking mishandeld. Dat blijkt uit onderzoek door het Cot, Instituut voor veiligheids- en crisismanagement. De medewerkers zijn inmiddels ontslagen en er is aangifte tegen hen gedaan.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding door een medewerker eind oktober dit jaar van onacceptabel gedrag van de twee collega’s. Middin meldde de kwestie bij de Inspectie, gaf opdracht voor een onderzoek door het COT en stelde de medewerkers op non-actief.

Pijn doen en pesten

Het COT stelt in haar onderzoeksrapport dat de twee medewerkers zich inderdaad grensoverschrijdend hebben gedragen in de omgang met cliënten. Het gaat om ruwe bejegening zoals hardhandigheid, verbaal geweld, cliënten pijn doen en pesten, het langer en vaker dan afgesproken afzonderen van een cliënt op zijn kamer zonder daar melding van te doen en soms niet voldoen aan regels voor hygiëne en medicatieveiligheid.

Hoewel er mogelijk ook sprake zou zijn van seksueel misbruik, heeft het COT dit niet kunnen vaststellen. Het rapport richt zich, net als de melding, op de jaren 2011 tot 2014.

Onprofessioneel
Het gedrag van de twee medewerkers was bekend bij een aantal begeleiders en leidinggevenden, zo blijkt uit het onderzoeksrapport: “Er zijn tegen die twee medewerkers wel acties ondernomen, zoals het geven van officiële waarschuwingen, maar die waren onvoldoende duidelijk en stevig.” Het COT concludeert dat 'de gang van zaken rondom Binnenklingen in de periode 2011-2014 kwetsbaar en onvoldoende professioneel was.'

Middin is diep geschokt dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag en vindt dit onaanvaardbaar. De zorgorganisatie heeft afscheid genomen van de twee medewerkers die zich grensoverschrijdend hebben gedragen en heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. Op de locatie Binnenklingen verbeteringen voert Middin op aanraden van het COT verbeteringen door in de zorg. De organisatie bekijkt of betrokken leidinggevenden en medewerkers onderdeel waren van de cultuur en werkwijzen in de periode 2011-2014, en onderneemt daarop acti
e.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!