Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv serie over drie meisjes met Down syndroom

3 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Komende donderdag 7 augustus begint een nieuw televisieprogramma genaamd Down for dummies. Acteur/programmamaker Barry Atsma heeft de reality soap over drie Down meisjes gemaakt. Zelf heeft hij een broer met het syndroom. De toenemende mogelijkheid om Down syndroom bij foetussen vroegtijdig op te sporen en kinderen vervolgens te aborteren was één van zijn motieven om een serie te maken over 'Downers'.

Een van de drie hoofdrolspeelsters heet Britt Stolker, en ze woont in een woning van gehandicaptenorganisatie Ons tweede thuis. In het blad van de organisatie vertelt ze hoe de opnamen verliepen. Zo werden er opnames gemaakt van haar telefoontje naar een jongen die ze had leren kennen, en die ze erg leuk vond. De twee gingen samen uit en hebben nu verkering, dat is allemaal gefilmd.

Keuzes
Barry Atsma vertelt in het Ons tweede tehuis-blad dat hij met zijn serie aan de samenleving wil laten zien hoe mensen met Down syndroom functioneren. "Wat zijn het voor mensen, wat zijn hun dromen en hun verlangens, waar gaat het heel goed en wat loopt er in de soep. Wat zijn hun dilemma's, welke keuzes maken zij?"

Goed luisteren
Atsma zocht drie totaal verschillende jonge vrouwen met Down syndroom uit. "Hoewel ze voornamelijk zichzelf zijn, laten ze ook zien hoe het is om met het syndroom van Down te leven. Voor mij was het zaak goed naar hen te luisteren. Ik heb dat van mijn broer geleerd. Open je ogen, je oren en je hart. Trek geen voorbarige conclusies, neem degene die voor je staat als uitgangspunt. Dat heb ik gedaan, en ik denk dat het een mooie serie is geworden."

Down for Dummies wordt vanaf 7 augustus om 22.15 uur uitgezonden op Nederland 1 bij Bnn.
Bekijk een voorstukje.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!