Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv-serie over antroposofische zorgorganisatie

15 april 2020 Door de redactie Geen reacties

Overkempe is een antroposofische woon- en werkgemeenschap in het Overijsselse Boskamp voor zo'n 135 jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking. Hoe gaat het er daar aan toe? Ivo Niehe interviewde een jaar lang, met tussenpozen, bewoners, hun familie en begeleiders voor een vierdelige documentaireserie.

Overkempe, een woon- en werkgemeenschap van de antroposofische zorgorganisatie De Seizoenen in het Overijsselse Boskamp opende de deuren voor Ivo Niehe. Hij kreeg toestemming om er een jaar lang te filmen. Niehe: ““Een jaar op Overkempe is een kennismaking met een wereld die we nauwelijks kennen. Ik hoop dat de serie veel los zal maken.”

Werken onder begeleiding
Overkempe heeft als uitgangspunt dat alle bewoners geacht worden te werken, al is daar soms één-op-één begeleiding voor nodig. In de bakkerij, de metaalwerkplaats, de boerderij (landbouw en veeteelt) werken de bewoners onder leiding van bijvoorbeeld professionele boeren. Alles dat wordt geproduceerd is voor eigen gebruik op Overkempe of voor de verkoop in de speciale dorpswinkel in Olst.

Kennismaken met tien bewoners
In de docuserie komen tien bijzondere bewoners zelf aan het woord, of hun ouders, broers, zussen of wettelijke vertegenwoordigers. Daarnaast vertellen begeleiders over de moeilijkheidsgraad van hun dagelijkse werkzaamheden.”

In de eerste aflevering van afgelopen zondag maakten we kennis met bewoners Maarten en zijn broer Derrek, Michel en Gwendolyn. Ook vertelt begeleider Gerrit-over soms moeilijke situaties en de liefde voor zijn werk: “Deze mensen spelen geen toneel, ze zijn heel echt.”

Cononavirus op Overkempe
In een update op de website van de documentaireserie vertelt Ivo Niehe dat er nog geen besmettingen zijn op Overkempe. “Dat is het goede nieuws. Vorige week is een bewoner getest en bleek het niet te hebben. De werkplaatsen zijn dicht, er wordt alleen beperkt gewerkt op de boerderij. Om de zo belangrijke structuur in de dagen te behouden, heeft elk huis een strak programma gemaakt voor werken in huis; corvee taken op vaste tijden, eten voorbereiden, huishoudelijk werk en er wordt intensief gewandeld.

Familie en kennissen zijn tot 1 juni niet welkom, met één uitzondering: als een van de bewoners er merkbaar onder lijdt en afwijkend gedrag vertoont, wordt in overleg met de orthopedagoog besloten of bezoek alsnog kan. De bewoners ervaren over het algemeen de huidige situatie als ongemakkelijk.”  |

Bekijk de eerste aflevering van zondag 12 april van Een jaar op Overkempe online terug. Daarna is de 4-delige documentaireserie wekelijks elke zondagavond te zien tot 3 mei om 23.45 uur op NPO 1.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!