Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv-programma over zorg voor kind met beperking in Filipijnen

4 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

Hoe is het om een kind met een beperking te hebben? En maakt het dan uit of je in Nederland woont of op de Filipijnen? In het tv-programma Ik Gun Geluk, een initiatief van het Liliane Fonds in samenwerking met de Nsgk, draaien enkele Nederlandse ouders een week mee in de verzorging van een Filipijns gehandicapt kind. Zo ervaren zij de verschillen heel direct.

Het AvroTros-programma wordt gepresenteerd door Jaap Jongbloed, al 35 jaar ambassadeur van het Liliane Fonds dat zich sterk maakt voor een wereld waarin kinderen met een beperking er gewoon bij horen.

Jongbloed reist af naar de Filipijnen met Froukje, moeder van onder andere Noud (8 jaar). Haar man Michiel blijft in hun woonplaats Zoetermeer om voor Noud, die een hersenbeschadiging heeft, en hun drie andere kinderen te zorgen. Froukje maakt op de Filipijnen kennis met Desiree van 10, die na een hersenvliesontsteking verlamd is geraakt aan haar rechterzijde.

Ook Evert-Jan en Karin uit Groningen, ouders van de zesjarige Roy, reizen mee naar de Filipijnen. Hun zoon heeft net als Noud een hersenbeschadiging. Zij ontmoeten Frankie van 7, die niet kan praten, lopen, staan, zitten en zijn hoofd niet rechtop kan houden.


Schrijnend
In Nederland zijn hun kinderen, Noud en Roy, die allebei hobby’s en dromen hebben. Roy wil brandweerman worden en Noud ziet zichzelf later wel als zanger. Het verschil met de zorg die Frankie en Desiree krijgen is schrijnend, ondanks de liefde die de Filipijnse ouders hun kinderen geven.

Dat is wat het programma ook duidelijk wil maken. Op de Filipijnen heerst grote armoede en is de toegang tot voorzieningen slecht geregeld. Ik Gun Geluk gaat in op wat de ouders Noud en Roy van de Filipijnse gezinnen kunnen leren, en omgekeerd.  |

Op de
Facebookpagina van het Liliane Fonds staan al korte filmpjes die een indruk geven van het programma.

Ik Gun Geluk wordt uitgezonden op zondag 8 oktober om 18.10 bij AvroTros op Npo1.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!