Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv-programma over handige uitvindingen voor mensen met beperkingen

30 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Met technologische vondsten zorgen dat mensen met een beperking het ook lukt om voor anderen vanzelfsprekende taken uit te voeren. Dat is de insteek van het Vlaamse televisieprogramma Team Scheire, waarin wetenschapper en televisiemaker Lieven Scheire een team van ‘uitvinders’ uitdaagt om innovatieve ideeën te bedenken en te realiseren die de levenskwaliteit van mensen met een beperking kan verbeteren.

Het team van Scheire bestaat uit acht slimme koppen, van uitvinder tot ontwerper, wiskundige en meubelmaker. In de eerste aflevering gaat uitvinder Anthony Liekens bijvoorbeeld aan de slag met de wens van de 15-jarige Lazlo: hij wil kunnen gamen.

Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft Lazlo CP (Cerebral Palsy), of hersenverlamming. In tegenstelling tot zijn tweelingbroer Lopez kan hij niet lopen of spreken. Hij zit in een rolstoel die hij met hoofd- en voetbesturing bedient. Hij kan zijn armen niet gebruiken omdat die erg spastisch zijn, en dat beperkt hem enorm in zijn mogelijkheden.


Samen met zijn broer gamen
Lazlo droomt ervan om samen met Lopez te kunnen gamen, en dan voornamelijk zijn favoriete spel : GTA5. Anthony Liekens ontwerpt voor hem een speciale gamecontroller. Op de website van Canvas is ook te zien hoe Lazlo de aangepaste spelcomputer terugkrijgt na enkele reparaties.

“Lazlo heeft sinds de opnames zo hard gegamed dat de stukken er letterlijk af vlogen,” zegt mama Jessie. Enkele kabels waren niet opgewassen tegen de hevigheid waarmee Lazlo tekeer ging. Maker Anthony kon dat gelukkig gemakkelijk herstellen én verstevigen zodat ze nu langer meegaan.”

Broer Lopez heeft al uitgezocht hoe hij andere spellen kan laten werken met Lazlo’s bediening. Nu kunnen de broers bijvoorbeeld ook samen Fortnite spelen, en dat zonder verdere hulp van Anthony.


Meer zelfstandigheid
In deze en komende afleveringen gaat Team Scheire ook aan de slag met een wens voor meer zelfstandigheid van een man met jongdementie, een meisje met spina bifida en onder andere meer rust en structuur voor drie kinderen met autisme.

Lieven Scheire: “Ik heb tijdens het maken van deze reeks zulke mooie mensen ontmoet! Mensen met een beperking die ons duidelijk maken hoe kleine praktische zaken soms veel kunnen betekenen voor onze eigenwaarde en zelfstandigheid. En natuurlijk onze acht makers. Apetrots ben ik op dat team.”  |

Team Schreire is vanaf 29 oktober elke maandag om 21.20 uur te zien op Canvas en online terug te kijken via www.canvas.be/team-scheire.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!