Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv-programma over dromen van jongvolwassenen met licht verstandelijke beperking

6 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Bij KRO-NCRV op NPO 3 is vanaf dinsdag 7 januari de serie Net ff anders te zien. Marlijn Weerdenburg volgde hiervoor zes jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking die een zo gewoon mogelijk leven willen leiden, net als iedereen.

Het programma telt zes afleveringen waarin steeds een van de jongvolwassenen centraal staat. De anderen worden er ook bij betrokken en zo helpen ze elkaar. Gaandeweg ontdekken ze dat ze veel meer kunnen dan ze dachten. De serie biedt een eerlijk en kwetsbaar inkijkje in hoe het is om dagelijks te worstelen met hetgeen voor de buitenwereld zo gewoon is.

Mitchell van 28 wil graag zelfstandig kunnen reizen, maar hij vindt reisschema’s erg ingewikkeld. En als het mis gaat, raakt hij in paniek.

Sander (24) durft zijn eigen mening niet te geven, bang om daarvoor veroordeeld te worden. Hij wil af van die angst.

De 21-jarige Sanne wil het liefst op zichzelf wonen. Ze is al heel zelfstandig, maar ze kan niet met geld omgaan.

Veerle van 21 woont bij haar ouders, en wil ook graag het huis uit. Maar dan is het wel handig als je kunt koken en dat ontbreekt er nog aan.

Shanice (18) wil leren organiseren. Dat is lastig als je het moeilijk vindt om contact te maken met mensen die je niet kent.

En Vincent vindt sociale conventies maar ingewikkeld. Hoe onderhoud je een vriendschap? En wanneer noem je iemand een vriend?

Buitenkant
Aan veel mensen met een licht verstandelijke beperking is aan de buitenkant weinig te merken. Het is de reden dat ze vaak worden overvraagd. Ook Marlijn Weerdenburg merkte dit tijdens de opnames. “Het is bijzonder om van zo dichtbij mee te mogen maken wat een licht verstandelijke beperking precies is. Op het eerste gezicht viel mij weinig op, maar hoe dichterbij ik mocht komen, hoe beter ik begreep hoe frustrerend onze snelle wereld is voor een licht verstandelijk beperkte. Ik ben er trots op dat ik dit samen met hen voor een groter publiek inzichtelijk heb mogen maken.”

De zes afleveringen van Net ff anders zijn vanaf 7 januari steeds op de dinsdagavond om 21.15 uur te zien op NPO 3 en online terug te kijken via www.npo3.nl/net-ff-anders/.

Marlijn en Sanne waren ook te gast in het NPO 1 radioprogramma Spraakmakers, waarin Sanne vertelde tegen welke problemen zij aanloopt en hoe het haar inmiddels bevalt om op zichzelf te wonen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!