Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv-programma Kassa over falende zorg voor lvb-moeder en kind

14 september 2016 Door de redactie Geen reacties

In een tv-uitzending van consumentenprogramma Kassa is het verhaal van Marieke te zien, een twintigjarige moeder met een licht verstandelijke beperking en haar baby. Sinds de overheveling van zorg naar de gemeente is er geen geld meer voor de zorg die zij in een moeder- en kindhuis krijgen.

Marieke moet met spoed opgenomen worden in een beschermde woonomgeving, want sinds ze een kind heeft gaat het fout met haar en de kleine baby. In televisieprogramma Kassa vertellen de eigenaren van het Moederkindhuis24/7 over hun eindeloze strijd om de intensieve begeleiding van jonge moeders vergoed te krijgen.

Directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Frank Bluiminck zegt in de uitzendig dat de wetgeving niet goed geregeld is. "De gemeenten zijn sinds twee jaar verantwoordelijk voor de Wmo. Ze moeten wennen aan deze specifieke groep gehandicapten. Ze passen niet precies in de wet en daardoor weten ze niet wat ze nodig hebben”.

De Vgn wil dat de mens in plaats van de wet centraal komt te staan, zo schreef Femke Halsema vorige week al in een brief aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.


Een pakket
Bij de gemeente in de regio Nijmegen lijkt het opgelost te zijn. In een reactie aan Kassa laat de gemeente weten dat zij de zorg middels één pakket voor moeder en kind gaan regelen. Hiervoor pakken zij verschillende wetten tezamen en zorgen ze ervoor dat de zorg voor moeder en kind niet langer apart geregeld hoeft te worden.

Bekijk het fragment van Kassa over het verhaal van Marieke.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!