Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tv-interviews over impact van corona op gehandicaptenzorg

12 april 2020 Door de redactie Geen reacties

In Nederland hebben 140.000 mensen een verstandelijke beperking. Door de coronacrisis verliezen zij hun dagelijkse structuur en mogen ze geen bezoek meer ontvangen. Julianne Meijers, voorzitter van Siza (op de foto), Marjan van der Velden en Heidi Geertse, moeders van verstandelijke gehandicapte zoons Sjors en Gideon, uitten hun zorgen hierover in het tv-programma Op1. In hetzelfde programma vertelden zorgverleners hoe zij zich lieten insluiten bij een besmetting in een woning.

Sinds de sluiting van school en dagopvang ligt de zorg voor de 7-jarige Gideon met een verstandelijke beperking volledig bij moeder Marjan van der Velde en haar gezin. In de uitzending van actualiteitenprogramma Op1 riep zij de samenleving op: “Stuur een lieve app, een kaartje of een bos bloemen naar de mensen van wie je weet dat ze het moeilijk hebben. Het helpt zo ontzettend veel, je hebt geen weet.”

Net als in de tv-uitzending, geeft ze ook aan in een interview op de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), dat ze zich door de overheid niet echt gezien en gesteund voelt. “Kijk alleen maar naar de persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Inboeten op kwaliteit van zorg
Het zijn uitdagende tijden beaamt ook Siza-voorzitter Julianne Meijers in de uitzending en ook op de website van de VGN. “Als bestuurder heb ik niet eerder een situatie meegemaakt waarbij je moet inboeten op aspecten die zo’n essentieel onderdeel van de kwaliteit van zorg zijn. Dat had ik ook nooit verwacht. De belangen staan in de afweging soms op gespannen voet met elkaar.

Veiligheid staat voorop, maar heeft een prijs als het gaat om het welzijn van cliënten en hun familie. De bezoekersmaatregel voelt heel tegennatuurlijk. Juist bezoek van ouders en familie, een sociaal leven, activiteiten buitenhuis, het maatwerk dat we leveren, is precies wat we willen voor onze cliënten. Daar staat  zo’n ingrijpende strenge regel haaks op.” Bekijk het fragment uit de uitzending van actualiteitenprogramma Op1 online terug.

Samen met cliënten in quarantaine
In Op1 was afgelopen zondag ook een interview te zien met begeleider Bob Eilers van zorgorganisatie Middin die zich met zijn collega’s twee weken met cliënten liet opsluiten toen één van hen corona kreeg. Ze zorgden voor hen totdat iedereen weer beter was. Gedragsdeskundige Anne Scholte stond hen bij. Ook dit fragment is online terug te kijken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!