Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Triple-C kaartspel voor cliënt en begeleider helpt bij gesprek over behoeften

22 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

De educatiecoaches van ASVZ hebben in samenwerking met de Triple-C Werkplaats het Triple-C kaartspel ontwikkeld. Handig om te gebruiken als je met cliënten in gesprek gaat over hun behoeften.

In de methode Triple-C staan de menselijke behoeften van de cliënt centraal. Het kaartspel sluit daarop aan. Het bevat kaarten met verschillende kleuren die elk voor een behoefte uit de behoeftencirkel van Triple-C staan.

Als een cliënt en persoonlijk begeleider met elkaar in gesprek gaan, kan het kaartspel ondersteuning bieden. De cliënt kiest bijvoorbeeld de kleur en pakt de kaartjes die daarbij horen. Op elk kaartje staat een onderwerp waar ze dan over praten. De cliënt kan aangeven wat hij belangrijk vindt. Zo leren ze elkaar beter kennen en begrijpen.

Kapstop
Cliënt Sylvester heeft het spel gespeeld met Bea, zijn persoonlijk begeleider. Zij vindt het kaartspel prettig om te gebruiken, ook omdat er geen ingewikkelde handleiding bij zit. “Je kunt het eigenlijk niet fout doen.” De kaarten zijn eigenlijk de kapstok om het gesprek aan op te hangen. Het helpt cliënten om de werkelijkheid te kaderen en overzichtelijk te maken, zegt ze.

Sylvester heeft door het kaartspel laten weten dat hij liever niet te lang van tevoren weet wat er gaat gebeuren, want daar wordt hij onrustig van. En hij ervaart al zoveel drukte in zijn hoofd. Als hij tijd voor zichzelf heeft, is hij het liefst op zijn kamer waar hij met zijn hobby’s bezig is, zegt hij bij het kaartje ‘Tijd voor jezelf’. De begeleiding komt dan af en toe even kijken hoe het gaat.

Meer informatie over het Triple-C kaartspel staat op de site van ASVZ. Als je er ook mee aan de slag wilt, kun je een mail sturen naar triplecspel@asvz.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!