Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Trek jouw grens

22 maart 2010 Door de redactie Geen reacties

Onder het motto 'Hier trek ik mijn grens!' is Nu'91 een campagne gestart om verpleegkundigen en verzorgenden te wapenen tegen seksuele verzoeken van patiënten.

Dat is gebeurd nadat bekend werd, dat thuiszorgklanten soms aan verzorgenden seksuele diensten vragen ('afwassen, afdragen, aftrekken').

Seksuele handelingen kunnen nooit onderdeel zijn van het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen, stelt Nu'91. 'De vraag kan gezien worden als seksuele intimidatie. Een cliënt kan de zorgverlener wel vragen om samen te zoeken naar een oplossing voor seksuele activiteiten, bijvoorbeeld hulp via een escortbureau.'

Een 24-jarige studente Hbo-v meldde dat een Pgb-cliënt haar vroeg hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden met wie de studente meeliep, gaven aan dat zij een dergelijk verzoek inwilligden en zagen het als onderdeel van hun zorgtaak.

De geschrokken studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij Nu'91. Ervaringen kunnen gemeld worden via de Nu'91 campagnesite www.hiertrekikmijngrens.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!