Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Transcafé voor mensen met licht verstandelijke beperking

27 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

Sinds het voorjaar van 2021 is er een ontmoetingsgroep voor transgenders met een licht verstandelijke beperking: Transcafé LVB. Dit initiatief is opgestart met behulp van Transvisie, een belangenorganisatie voor transgender en non-binaire personen. Op 16 oktober vond de eerste (online) bijeenkomst plaats via Zoom en op 18 december is de volgende samenkomst bij Amerpoort in Baarn.

Het Transcafé LVB had niet kunnen ontstaan zonder de transmannen Gio van den Heuvel en Jess Maeijer. Jess is er vrijwilliger en ervaringsdeskundige (want hij is transgender en heeft een licht verstandelijke beperking), en Gio is de coördinator van het café.

Jess kwam veel bij Café Oké in Amsterdam, waar mensen met een licht verstandelijke beperking die homoseksuele gevoelens hebben elkaar kunnen ontmoeten. Transmannen kwamen er echter nauwelijks. “En in mijn eentje kan ik geen ervaringen uitwisselen”, vertelde Jess in een interview met Movisie. Het bleek de drijfveer om iets op te gaan zetten voor transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Zo ontstond het Transcafé LVB.

Ervaringen uitwisselen
Een aantal keren per jaar worden bijeenkomsten georganiseerd, waarbij de eerste dus op 16 oktober plaatsvond. Dat gebeurde nog online, maar op 18 december is er een samenkomst in het Cultureel Centrum van Amerpoort in Baarn. Daar kunnen transgenders met een licht verstandelijke beperking elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen, hun verhaal vertellen, vragen stellen over transgender zijn en deelnemen aan activiteiten.

Het Transcafé LVB wil de bijeenkomsten het liefst steeds bij een andere zorgorganisatie houden, zodat het voor iedereen bereikbaar is. En wie het erg spannend vindt om naar de bijeenkomst te gaan, mag een familielid, begeleider of vriend(in) meenemen. Dat is ook na afloop prettig, omdat je dan met elkaar kunt napraten.

Aanmelden
Aanmelden voor het Transcafé LVB bij Amerpoort op 18 december kan via de website van Transvisie. Daar wordt ook bekendgemaakt waar de bijeenkomsten in 2022 zullen plaatsvinden en is nog veel meer informatie over het café te vinden.  |

Klik sprak begin dit jaar met Jess Maeijer, die meewerkte aan de totstandkoming van de publicatie ‘Transgender, een toegankelijke gids’ en te gast was bij het onlinecongres Transgender & LVB. Lees erover in het artikel ‘Behoeften bij de begeleiding van transgenders met een lvb’. Meer informatie en de handreiking Transgender & LVB vind je via www.transgender-lvb.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!