Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Trajectum: massaal bezwaar tegen functieomschrijving

10 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Medewerkers van gehandicaptenzorginstelling Trajectum hebben, samen met vakbond Abvakabo Fnv, massaal bezwaar gemaakt tegen hun nieuwe functieomschrijving. In totaal heeft Trajectum 274 bezwaren ontvangen. "Medewerkers zijn trots op hun mooie werk en zij nemen hun verantwoordelijkheid serieus," zegt vakbondsbestuurder Jan Willem Le Febre op de site van Abvakabo Fnv. "Dat verwachten wij ook van de werkgever. Als vakbond strijden wij samen met de leden voor waardering van het vak."

Bijgesteld
Als reactie op de bezwaarschriften heeft Trajectum de plannen over de nieuwe functiebeschrijvingen ingetrokken. De instelling gaat nader onderzoek doen naar de relatie tussen de functiebeschrijving en de praktijk. Op basis daarvan worden de functiebeschrijvingen zo nodig bijgesteld.

Echte behandeling
"Trajectum gaat serieus om met de ingediende bezwaren," zegt vakbondsbestuurder Lefebre. "Werknemers maakten vooral bezwaar tegen het feit dat hun bijdrage in de behandeling onvoldoende werd belicht. Trajectum biedt veel meer aan dan alleen begeleiding en wonen. Het mooie van Trajectum is dat er écht behandeld wordt en dat de instelling daarom écht verschilt van andere gehandicaptenzorg-instellingen. Dat moet ook tot uitdrukking komen in de functieomschrijving," aldus Le Febre.

Onvoldoende herkenning
De Abvakabo Fnv wil meer doen om de afbraak van de gehandicaptenzorg tegen te gaan. Peter Spijkerman werkt in de gehandicaptenzorg, en is lid van het ledenparlement Fnv: "Dat medewerkers in de gezondheidszorg hun werk onvoldoende herkennen in resultaatgerichte functiebeschrijvingen baart mij grote zorgen. Er moet een andere systematiek komen voor functiewaarderingen in de zorg. Dit onderwerp moet zo snel mogelijk worden besproken bij de Functiewaardering (Fwg) en bij de komende Cao-onderhandelingen. Wij willen gewoon goed werk doen en strijden tegen verdere uitholling van ons mooie vak."

Lees meer op de site van Abvakabo Fnv

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!