Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Trainingspakket moet schuldhulpverlening aan mensen met lichte verstandelijke beperking verbeteren

24 mei 2017 Door de redactie Geen reacties

Er is sinds kort een trainingspakket beschikbaar voor de aanpak van schulden bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb). De training is bedoeld voor professionals in wijkteams en bij gemeentelijke organisaties.

Het pakket is ontwikkeld door kennis- en adviesplatform Stimulansz en Mee NL en is inmiddels getest bij vijf gemeentelijke organisaties. De trainingen geven handvatten om de hulpverlening aan mensen met een lichte verstandelijke beperking beter aan te laten sluiten op de behoeften en mogelijkheden van deze doelgroep.

De trainingen gaat onder meer in op:

  • wat een lvb is;
  • hoe je signalen van een lvb kunt herkennen;
  • hoe je het best kunt communiceren met de doelgroep;
  • welke vaardigheden mensen met een lvb moeten hebben om hun financiën zelf te kunnen regelen;
  • welke invloed een lvb heeft op het financiële gedrag van de doelgroep.


Het pakket is bedoeld voor professionals die direct te maken hebben met lvb’ers die in de schulden zitten, waaronder medewerkers van sociale wijkteams, klantmanagers en schuldhulpverleners, en voor beleidsmedewerkers.


Twee delen
Het pakket bestaat uit twee delen: eentje voor professionals in de uitvoering en eentje voor beleidsmedewerkers. Zij krijgen afzonderlijke trainingen, die in een gezamenlijke terugkomdag worden besproken aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden.

De eerste 22 organisaties die dit trainingspakket aanschaffen, krijgen een korting die mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer informatie over het pakket is te vinden op
de site van Stimulansz.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!