Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Training werkgeheugen helpt niet bij verslaving

12 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Een werkgeheugentraining voegt niets toe aan de behandeling van middelenverslaving. Dat concludeert psychologe Sabine Wanmaker in haar promotieonderzoek. Een slecht functionerend werkgeheugen gaat er niet op vooruit als je het traint. Wanmaker promoveert vrijdag 20 februari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Beperkte capaciteit
Het werkgeheugen is een onderdeel van het geheugen. Het heeft een beperkt capaciteit, en is betrokken bij cognitieve functies als redeneren en leren. Volgens onderzoek is er samenhang tussen een verminderd functionerend werkgeheugen en bepaalde psychische aandoeningen zoals depressie, angst, verslaving en moeite met leren en onthouden. Recent onderzoek suggereert dat het mogelijk zou zijn om de capaciteit van het werkgeheugen te verhogen, wat zou kunnen leiden tot verbeteringen bij mensen met cognitieve problemen als Adhd, schizofrenie of de gevolgen van een beroerte.

Niet minder problemen
Wanmaker onderzocht of het vergroten van het werkgeheugen kan leiden minder psychische problemen, meer welzijn en betere verstandelijke prestaties. Zij keek onder meer bij depressieve, angstige en verslaafde personen of een werkgeheugentraining leidde tot een groter werkgeheugen en tot minder psychische problemen.

Uit haar onderzoeken bleek dat het effect van training op de capaciteit van het werkgeheugen nogal verschilt Daarnaast leidde de training niet tot minder depressieve klachten of piekeren. Bij verslaafde personen leidde de training evenmin tot minder middelengebruik, drang naar middelen, focus op middel gerelateerde stimuli en impulsiviteit.

Impulsiviteit
Ook gezonde studenten profiteerden niet van een werkgeheugentraining op het gebied van studieprestatie, omgaan met negatieve ervaringen, zelf- en aandacht controle, stress, impulsiviteit en negatieve opkomende gedachten.

Ondanks dat werkgeheugentraining tot veelbelovende mogelijkheden zou kunnen leiden, concludeert Wanmakeraten dat deze nieuwe therapiebenadering kritisch moet worden beschouwd.

Lees meer op de site van de Erasmusuniversiteit Rotterdam

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!