Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Training om je beter thuis te voelen in je buurt

30 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

In Zeist helpen coaches mensen met een verstandelijke beperking om zich beter thuis te voelen in de maatschappij. Het project Samenwijzer richt zich op sociaal kwetsbare burgers. Deelnemende burgers wonen 8 trainingen bij in vier maanden, en krijgen individuele begeleiding van een coach, die hen onder meer leert hoe en aan wie ze vragen kunnen stellen.

De training
Samenwijzer is een training van Buurtgenoten. In de training draait alles om het versterken van het formele en informele netwerk, het vergroten van de eigen kracht en effectief vragen leren stellen. In de training werkt iedereen aan eigen doelen.

Enkele reacties van deelnemers

  • "Heel erg fijn. Ik heb er echt wat aan gehad. Zo ben ik naar de woningbouw gegaan, omdat ik een haarscheur had in mijn wasbak. Die zat er al heel lang. Ik zou teruggebeld worden. Dat is niet gebeurt. Toen ben ik nog een keer gegaan. Dat zou ik anders niet gedaan hebben. Dat is nieuw."
  • "Ik ben me bewuster geworden van hoe ik overkom. Ik bedenk nu van te voren zinnen om te zeggen en welke houding handig is. Ik vraag ook meer door tot ik het antwoord heb dat ik wil hebben."
  • "Het belangrijkste voor mij is de netwerkkaart. Ik kan nu zien hoeveel mensen om me heen staan!"
  • "Toen ik hieraan begon, dacht ik: dit is niets voor mij. Na een tijdje veranderde mijn gedachte. Wat ik vroeger deed, doe ik niet meer. Ik dacht dingen als 'laat maar zitten'. Maar ik merk dat ik steeds meer de draad ging oppakken. Dat ik beter mijn doel bereik. Ik bedank iedereen die mij dit heeft doen inzien. Mijn coach heeft veel tijd hierin gestoken."


Vrijwilligers die als coach willen werken bij Samenwijzer, en mensen die aan de training willen meedoen, vinden informatie op de facebookpagina van Buurtgenoten Zeist, of kunnen emailen met coördinator Sigrid van der Meij.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!