Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Training helpt jongeren met verstandelijke beperking vrije tijd in te vullen

30 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking is het vaak lastig om hun vrije tijd in te vullen. Ze weten niet wat er mogelijk is, missen de vaardigheden of de ondersteuning is niet voorhanden. In een Europees programma werkte Downkids International mee aan de nieuwe training ‘Omgaan met vrije tijd’, die jongvolwassenen samen met hun begeleiders helpt inzicht te krijgen over hoe en met wie zij dingen kunnen ondernemen.

Veel jongvolwassenen met een verstandelijke beperking zitten thuis in hun vrije tijd en tonen weinig initiatief om iets te gaan doen. De oorzaak daarvan ligt in hun beperking, maar ook in het feit dat er voor ze gedacht wordt of in de gewoonte met de geplande uitjes mee te gaan. Ze hebben vaak niet geleerd om eigen keuzes te maken en missen vaardigheden, bijvoorbeeld om contact te leggen of in oplossingen te denken.

Om hierin verandering te brengen ontwikkelden verschillende organisaties uit Griekenland, Roemenië, Italië en Nederland de training ‘Omgaan met vrije tijd’ in het Europese Erasmus programma. Namens Nederland dacht Downkids International mee over de training en werkte daarvoor onder andere samen met professionals uit het onderwijs en FLOOR jongerencoaching.

Wensen en mogelijkheden
De training wil een impuls geven aan het ontwikkelen van eigenwaarde en meer autonomie bij de deelnemers, door hun persoonlijke wensen en mogelijkheden centraal te zetten. Dit is gebaseerd op het gedachtegoed van Person Centered Planning, waarbij mensen met een verstandelijke beperking worden gestimuleerd over zichzelf na te denken en te dromen.

Het doel is om de eigen regie en participatie aan de samenleving van mensen met een verstandelijke beperking te vergroten. Het netwerk rondom de deelnemers wordt betrokken en gestimuleerd om met creatieve oplossingen te komen, om de professionele begeleiding te ontlasten.

Woonvormen en dagbestedingslocaties kunnen volgens de makers met de training de levenskwaliteit van hun bewoners of deelnemers vergroten, omdat deze bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid en depressiviteit en tegemoet komt aan de behoefte van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking om te leren.

Trainerscursus
De training ‘Omgaan met vrije tijd’ kan worden begeleid door professionele begeleiders, ouders, verzorgers of andere vrijwillige ondersteuners, die daarvoor een trainerscursus via Downkids International volgen. Deze cursus duurt 1 dagdeel en kost € 500 voor maximaal 8 deelnemers. Daarna zijn de trainershandleiding en de werkboeken onbeperkt en kosteloos te gebruiken.

De lesmodules van de training bestaan uit het maken van een persoonlijk vrijetijdsplan en praktische oefeningen waarmee de jongvolwassenen in en rond hun eigen woonvorm aan de slag kunnen. Meer informatie op de (Engelstalige) website van de training: learn.dsleisure.eu. De training is zowel in het Engels als Nederlands beschikbaar.

dsleisure.jpgdkileisure.jpg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!