Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tragel gaat zorgmedewerkers uit Valencia halen

20 maart 2019 Door de redactie Geen reacties

De Zeeuwse zorgorganisatie Tragel gaat de grens over op zoek naar nieuw personeel. Dat gebeurt niet in België, maar helemaal in het Spaanse Valencia, omdat in die regio de werkloosheid zeer hoog is. Tragel wil starten met vijf Spanjaarden, die vooraf een cursus Nederlands krijgen en in september met hun gezin naar Hulst in Zeeuws-Vlaanderen verhuizen.

In een interview met Omroep Zeeland vertelt Tragel-bestuurder Guus Bannenberg dat hij in mei naar Valencia vliegt om daar vijf potentiële werknemers te vinden. Hierover is hij al uitgebreid in gesprek met de gemeente Hulst en woningcorporaties, want er moeten tegen die tijd woningen beschikbaar zijn voor de Spanjaarden. De kandidaten die hij zoekt, moeten in ieder geval affiniteit met de zorg hebben en bereid zijn hun leven in Spanje te verruilen voor een toekomst in Nederland. Volledig inburgeren, dus. Het werken in de zorg leren ze vervolgens in de praktijk.

De werving van Spaanse mensen is niet alleen bedoeld voor Tragel, zegt Bannenberg. Want in meer sectoren, bijvoorbeeld de bouw, is de vraag naar personeel groot. De zorgorganisatie zoekt daarom voor het project
Hulst Vestigingsstad de samenwerking met andere bedrijven en organisaties in de regio.

"Als ze zich hier vestigen, nemen ze hun gezin mee. Dat zorgt voor nieuwe kinderen op de scholen en bedrijvigheid in de gemeente," aldus de bestuurder. Hij wil de toekomstige Spaanse medewerkers ook geen arbeidsmigranten noemen, want ze worden immers Hulstenaren en vestigen zich blijvend in de gemeente.

Als blijkt dat het goed gaat met de vijf Spanjaarden die in september verwacht worden, gaat Tragel meer mensen uit Zuid-Spanje werven. Dit kan oplopen tot 150 mensen in drie jaar tijd.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!