Slow-e-motion is een videoproject over beweging, lichaamstaal en schoonheid. Filmer Jan IJzerman filmde anderhalf jaar lang met tussenpozes vijftien verschillende koppels, steeds een begeleider en een (slechtziende) meervoudig gehandicapte die samen in een geënsceneerde situatie (meestal thuis) zitten.
Uit iedere registratie, uiteenlopend in opnametijd van 4 tot 16 min.is een fragment van 50 seconden geselecteerd. Dit beeldmateriaal is vertraagd naar een uiteindelijke speelduur van 4 minuten per koppel. Doordat de beelden vertraagd zijn ga je veel intensiever kijken naar wat er tussen de twee mensen op het scherm gebeurt.
De afdeling orthopedagogiek van de rijksuniversiteit Groningen, die gespecialiseerd is in onderzoek naar ernstig meervoudig gehandicapten, heeft de Dvd getest bij studenten, en vindt het een goed middel om hulpverleners beter te leren kijken naar de interactie tussen begeleiders en cliënten. Dankzij de trage beelden kregen ze meer oog en begrip voor het communicatieniveau van cliënten, voor de kwaliteit van de zorg en werden ze zich bewuster van de nuances in de lichaamstaal, die ze beter konden waarnemen dankzij de vertraagde weergaves.
Uitgebracht door Bartiméus in Zeist, prijs 20 euro.