Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tovertafel voor kinderen met autisme leert ze samenspelen

5 april 2017 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe Tovertafel op de markt die speciaal ontwikkeld is voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Het bedrijf Active Cues lanceerde de Tovertafel Unique op 2 april, Wereld Autismedag. Het is een interactief spel dat de kinderen helpt bij de ontwikkeling van hun sociale en motorische vaardigheden.

De naam suggereert een tafel, maar feitelijk is de Tovertafel Unique een kastje aan het plafond dat interactieve spellen op tafel projecteert. Door met je handen en armen te bewegen, gebeurt er iets in het spel. Voor kinderen met autisme is samenspelen meestal niet vanzelfsprekend. De spellen van de Tovertafel Unique kunnen hen op een leuke manier helpen bij het aanleren van deze en andere vaardigheden, bijvoorbeeld om de taalontwikkeling te stimuleren.

Zo is er een voetbalspel, waarin de geprojecteerde bal gaat rollen als je er een tikje tegen geeft. Als dat goed gaat, moet een kind aan een ander vragen om de bal terug te rollen. Anders ligt het spel weer stil. Active Cues heeft de spellen samen met experts, ouders en kinderen met autisme ontwikkeld, meldt ceo en bedenker van de Tovertafel Hester Le Riche. “De Tovertafel Unique kan worden ingezet binnen kindercentra en op scholen om leren en samenspelen makkelijker te maken.”

Bij De Vuurtoren van Lunet zorg wordt de tafel al gebruikt. “Omdat de spellen geprojecteerd worden, blijft de aandacht op de tafel. Kinderen kunnen de spellen niet van tafel pakken om er vervolgens mee in een hoekje te gaan spelen. Het is geweldig om te zien dat de Tovertafel Unique hen zoveel speelplezier oplevert en ze zichtbaar sterkt in hun zelfvertrouwen”, zegt Inge Meulepas, speltherapeut bij De Vuurtoren. Zij is een van de experts die bij de ontwikkeling van de tafel betrokken waren.

Op YouTube staat een filmpje waar Inge en de makers laten zien hoe de tafel werkt.

Een jaar geleden presenteerden zorgorganisatie Philadelphia en Active Cues de eerste Tovertafel voor ouderen met een verstandelijke beperking. De spelletjes zetten hen aan tot beweging en sociale interactie. In Klik werd daar aandacht aan besteed.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!