Ministers Edith Schippers van volksgezondheid en Stef Blok van volkshuisvesting zien geen kans om de topinkomens in hun sector dit jaar al omlaag te brengen naar het niveau van een ministerssalaris. De Eerste kamer nam vlak voor de kerst een wetsvoorstel aan voor verlaging van de topinkomens in de (semi)publieke sectoren.
Maar de uitvoering daarvan zal in zorg en volkshuisvesting (waar de meeste grootverdieners te vinden zijn) dus met een jaar worden uitgesteld, als het aan Schippers en Blok ligt. Het verzet tegen de verlaging van topinkomens is onder zorgbestuurders groot. Vorig jaar spanden zij een rechtszaak aan tegen de staat over deze kwestie, die ze verloren. Schippers en Blok vrezen grote administratieve moeilijkheden als de maatregel nu al wordt ingevoerd.
Heel vreemd
Vakbond Abvakabo fnv noemt het schandalig dat Schippers de 'Wet normering topinkomens' voor de zorgsector dit jaar niet wil invoeren. Cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen: "Dit is wel heel vreemd. Het gaat in feite alleen maar over de inkomens van bestuurders die komend jaar een nieuw contract afsluiten. Bestaande bestuurders vallen sowieso onder het overgangsrecht. Hoe moeilijk kan dat zijn? Het lijkt er op alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffen van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde. Maar ze doet dit over de rug van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg juist zat zijn."
Stelselwijziging
Het argument 'te weinig tijd' van Schippers vindt de vakbond vooral vreemd in vergelijking tot grote stelselwijzigingen die overhaast wél doorgevoerd konden worden. "Zo is bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg recent pas aangenomen door de Eerste Kamer en deze wet gaat 1 januari al van kracht worden. Deze wet moet onze huidige AWBZ vervangen, een enorme operatie dus. En dat kan blijkbaar wél!" aldus de vakbond.