Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Top 10 nieuws uit de verstandelijk gehandicaptenzorg in 2023

3 januari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Hoe ga je om met personeelswisselingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wat maakt dat je als begeleider gemotiveerd aan het werk blijft en wat is er te doen aan de uitstroom naar het werken als zzp’er? Lees het in de top 10 van nieuwsartikelen door kenniscentrum Klik uit 2023. | Illustratie Josje van Koppen

  1. Van compassie naar repressie: blog van Karin Bokhove over hoe zij ziet dat de zorg voor haar zoon met een verstandelijke beperking en autisme achteruitgaat.
  2. Verklaringen voor gedrag vanuit prikkelverwerking: lezing van André Rietman bij symposium Zeldsamen.
  3. Omgaan met personeelswisselingen: column gedragskundige Janine Breukelman over gaten in de teams rond cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.
  4. Nieuw beroepscompetentieprofiel voor begeleiders in de gehandicaptenzorg: nieuwe eisen aan de deskundigheid van begeleiders.
  5. Gelijkwaardige taal en toon in de gehandicaptenzorg: Lisa en Lot over hun missie voor het schrappen van jeukwoorden.
  6. Aantrekkelijke roosters in de gehandicaptenzorg: podcast van Klik bij zorgorganisatie Frion, die de omslag maakte naar 8-uursdiensten en een jaarrooster.
  7. Een nieuw begeleidingsteam starten voor mensen met een intensieve zorgvraag: Onderzoek Suzanne Lokman naar hoe de ondersteuning het beste aansluit bij wat cliënten nodig hebben.
  8. Onderzoek naar binden van medewerkers aan je zorgorganisatie: Wat maakt dat je als begeleider wel gemotiveerd aan het werk blijft? Onderzoek en podcast met Peyre van der Putten.
  9. Beter voor medewerkers zorgen in de gehandicaptenzorg: Netwerkbijeenkomst van Reliëf over de uitstroom van medewerkers naar het werken als zzp’er.
  10. Vertrekredenen van zorg- en welzijnsmedewerkers: Onderzoek Nivel met aanknopingspunten voor een duurzame arbeidsmarkt.

Alle artikelen die eindigen met een * zijn alleen voor abonnees volledig te lezen. Ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking en wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het vak? Abonneer je dan op Klik; het vakblad en online kenniscentrum voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!