Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Top 10 nieuws uit de verstandelijk gehandicaptenzorg in 2022

5 januari 2023 Door de redactie Geen reacties

Groener gras voor begeleiders, hulp bij slaapproblemen voor mensen met een verstandelijke beperking, en de kloof tussen de psychiatrie en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarover gaan onder meer de meest gelezen nieuwsberichten op de Klik-website van 2022. Bekijk het overzicht hiervan, voor 2023 wenst de redactie jullie een gelukkig nieuw(s)jaar. | Illustratie Josje van Koppen 

 1. Nieuwe CAO gehandicaptenzorg, maar medewerkers eisen meer geld
  Medewerkers voeren actie voor betere arbeidsvoorwaarden, omdat de loonontwikkeling volgens hen nog steeds achter blijft.
 2. Groener gras voor begeleiders in de gehandicaptenzorg*
  Orthopedagoog Hilde Zevenbergen interviewt een begeleider die de overstap maakt naar zzp’er en geeft advies bij de personele problemen en de uitstroom van medewerkers die voor zichzelf beginnen in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
 3. Stille ramp in de verstandelijk gehandicaptenzorg
  Door bezuinigingen en het coronavirus is het afgelopen decennium zo’n beetje alles gesneuveld wat het leven leuk maakt, blogt Karin Bokhove, die een zoon heeft die in een instelling woont en een verstandelijke beperking en autisme heeft.
 4. Beslissen over leven en dood: de zware taak van ouders met een EMB-kind*
  Onderzoek naar medische beslissingen rond leven en dood, die ouders voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen moeten nemen.
 5. Een muziekapp helpt cliënten beter in slaap te vallen*
  Met de app ‘Muziek in de Nacht’ kunnen cliënten met slaapproblemen naar muziek luisteren om rustiger te worden en in slaap te vallen.
 6. Oproep: Jeukwoorden in de gehandicaptenzorg
  Lisa en orthopedagoog Lot de Swart vragen om stigmatiserend, ongelijkwaardig, kleinerend zorgjargon te melden en samen op zoek te gaan naar gelijkwaardige alternatieven.
 7. ‘Dicht de kloof tussen ggz en gehandicaptenzorg’*
  Onderzoek van arts verstandelijk gehandicapten en psychiater in opleiding Joyce Voeten deed wijst erop dat er nog veel gedaan moet worden aan kennisuitwisseling tussen de ggz en de gehandicaptenzorg.
 8. Dansen op de coronavulkaan in de gehandicaptenzorg
  Columnist Margreet Pereboom schrijft begin 2022 hoe nodig het is dat we in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen ontsnappen uit de coronafuik
 9. Omslag naar meer uren per dag kunnen werken in gehandicaptenzorg
  De korte diensten in de gehandicaptenzorg belemmeren medewerkers om meer uren te werken. Iets dat zorgorganisatie Frion wil doorbreken met 8-uursdiensten en een vast jaarrooster.
 10. Dreamteam voor betere nachtrust van mensen met beperking
  Een team professionals bij WilgaerdenLeekerweideGroep beschikt door de inzet van technologie over goede gegevens over slaap, wat weer ten goede komt aan een betere nachtrust van mensen met een beperking.

Alle artikelen die eindigen met een * zijn alleen voor abonnees volledig te lezen. Ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking en wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het vak? Abonneer je dan ook op Klik; het vakblad en online kenniscentrum voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!