Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Toolkit over seksuele diversiteit

4 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Ter gelegenheid van de Amsterdam gay pride afgelopen weekeinde lanceert kenniscentrum Movisie allerlei hulpmiddelen om de emancipatie van homoseksuelen een tandje verder helpen. Beleidsadviseur Juul van Hoof vertelt op de site van Movisie over de nieuwe toolkit Bespreekbaarheid seksuele diversiteit die vanaf 7 augustus online is en die bestemd is voor zorginstellingen, scholen, jongerenwerkers of andere sociaal werkers.

Movisiemedewerker Juul van Hoof: "Veel gemeenten weten niet welke interventies, materialen en methodieken er ontwikkeld zijn op het gebied van seksuele diversiteit. Om die reden worden soms aanpakken ontwikkeld die bijna hetzelfde zijn als wat er al is. Dat is zonde van de energie en het geld. Ook professionals weten vaak niet goed hoe ze het onderwerp Lhbt (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) bespreekbaar kunnen maken. Ze hebben er zelf de kennis niet over, of weten niet hoe ze het onderwerp respectvol kunnen aankaarten. In onze toolkit zijn heel veel verschillende interventies te vinden die hierbij kunnen helpen, of die ingehuurd kunnen worden."

Digitale vindplaats
"De toolkit Bespreekbaarheid seksuele diversiteit is een digitale vindplaats. Met zoektermen kunnen bezoekers vinden wat het beste bij hun situatie past. Of het nou om een activiteit in een verpleeghuis voor ouderen is, of een les voor toekomstige jongerenwerkers. Onze toolkit verwijst door naar de sites en informatie van de organisaties zelf, wij zijn meer de makelaar tussen vraag en aanbod."

Bewezen effectief
"Je vindt er heel veel verschillende tools: interactief theater, fototentoonstellingen, lespakketten voor onderwijs. De voorwaarde om als methodiek of materiaal te worden opgenomen is dat ze landelijk zijn in te zetten, dat ze nog steeds beschikbaar zijn en dat het hoofdthema seksuele- en/of genderdiversiteit is. De meeste tools bestaan al wel een tijdje, maar echt bewezen effectief zijn er nog maar heel weinig. We werken samen met een aantal ontwikkelaars die de aangemelde producten en interventies doorlichten op effectiviteit. Effect is dat we in de toekomst veel meer gebruik zullen maken van die interventies die bewezen effectief zijn."

Doelgroep
De toolkit Bespreekbaarheid seksuele diversiteit bestaat uit achtergrondinformatie, methodieken en materialen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Ook bevat de toolkit informatie over opvang en ondersteuning. Waar dat van toepassing is, staat de geschikte doelgroep vermeld. Vanaf 7 augustus is deze nieuwe Lhbt-toolkit online beschikbaar op www.movisie.nl . Daar kun je ook methodieken en materiaal over seksuele diversiteit aanmelden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!