Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tips voor samenwerken met ouders van mensen met ernstige beperkingen

13 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Wat zijn de voorwaarden om de zorg als begeleiders en ouders van mensen met ernstige meervoudige beperkingen (emb) goed te delen? Psychologe Suzanne Jansen van 's Heeren Loo promoveerde op onderzoek hiernaar aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het onderzoek van Jansen naar de samenwerking met ouders in de professionele ondersteuning past bij de ontwikkeling in de laatste decennia van cliëntgerichte naar gezinsgerichte ondersteuning. Je bekijkt daarbij de behoeftes en wensen van het kind met beperkingen in de context van het gezin en de gemeenschap.


Hoe samenwerken?
Binnen de ondersteuning aan personen met emb is alleen nog maar weinig bekend over wat deze samenwerking precies inhoudt, wat van belang is in de samenwerking met ouders, welke factoren van invloed zijn op deze samenwerking en hoe ouders de samenwerking met de professionals die hun kind ondersteunen ervaren. Suzanne Jansen komt op basis van haar onderzoek hiernaar tot een aantal aanbevelingen voor een betere wederzijdse afstemming en samenwerking:

  • Begin samenwerking met ouders door te inventariseren wat hun behoeftes en wensen zijn bij de samenwerking en specifiek de communicatie: de wijze van communiceren, met wie zij communiceren, waarover, en hoe vaak.
  • Maak gebruik van de ontwikkelde vragenlijsten die de gezinsgerichtheid van zorgprofessionals in kaart brengen. Hiermee wordt duidelijk wat ouders en zorgprofessionals belangrijk vinden in de ondersteuning en wat er verbeterd kan worden.
  • Ondersteun de professionals die samenwerken met ouders door aandacht te besteden aan het onderwerp samenwerking met ouders en hen hierin te scholen.
  • Laat de evaluatie van hoe de samenwerking verloopt een terugkerend onderwerp zijn in gesprek met ouders.

Zorg delen
Alie deed als ouder mee aan het onderzoek. "Ik merk dat er de afgelopen jaren meer aandacht komt voor familie. Dat er oor en oog voor is. Toen mijn zoon uit huis ging, zeiden ze tegen me: 'je moet loslaten'. Maar waarom? Ik laat mijn andere kinderen ook niet los als ze het huis uitgaan. Als ouder weet je, en denk je te weten, wat het beste is voor jouw kind. Jij kent hem het beste, omdat je meer dan twintig jaar voor hem hebt gezorgd. Het gaat ook niet om loslaten, het gaat om zorg delen. Gedeelde zorg, noem ik het."

ouderssamenwerkingproefschriftSamen wijzer: een zorg minder Onderzoek naar samenwerking met ouders in de ondersteuning aan kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Promotieonderzoek door Suzanne Jansen, uitgevoerd binnen de academische werkplaats "Opvoeding en Ondersteuning van personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen", een structureel samenwerkingsverband van 's Heeren Loo en de Rijksuniversiteit Groningen voor toepast wetenschappelijk onderzoek. Bekijk een online samenvatting op: www.sheerenloo.nl/proefschriftjansen.

Op de foto: Onderzoeker Suzanne Jansen (rechts) met Alie en haar zoon

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!