Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tips voor ondersteunen lvb-ers bij digitale mediagebruik

20 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Wensen van cliënten op het gebied van digitale media moeten in elk zorgplan. En zorgverleners moeten een heldere visie hebben op het mediawijs maken van mensen met een verstandelijke beperking. Deze tips van deelnemers kwamen voorbij in het praktische gedeelte van de cursus Sociale media en ict toepassingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg door Sanne van der Hagen (Noxqs), georganiseerd door Klik en Mybusinessacademy. Foto Rob Huibers

De wegens succes herhaalde en volgeboekte cursus begon weer met een algemeen gedeelte over het belang van mediatoepassingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin werd gediscussieerd over het al dan niet afschermen of inperken van mogelijkheden van digitale media. Lees hierover ook het verslag van de vorige sociale media cursus in november 2012.

Belangrijk risico dat deelnemers benoemden bij de ondersteuning is het gebrek aan kennis bij begeleiders. Het scholingsaanbod en competenties moeten daarop aangepast worden. Bij sommige organisaties gebeurt dit al en worden begeleiders die niet digitaal vaardig zijn bijvoorbeeld niet aangenomen, zo vertelde een deelnemer. Als struikelblok benoemden cursisten ook dat er geen eenduidige lijn in de organisatie is en angst voor de gevaren van sociale media.

Visie voorkomt discussie
De deelnemers stelden tips op voor hoe je mensen ondersteunt bij het mediagebruik. Een van de conclusies daaruit was dat een goede visie op die ondersteuning de basis is. Een visie geeft richting en voorkomt discussies. Die hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, vaak kom je al een eind als je aan je huidige visie – bijvoorbeeld meer regie, zelfstandigheid voor mensen met een verstandelijke beperking – toevoegt dat dit ook met digitale middelen of op digitaal gebied moet gebeuren.

Praktisch aan de slag
Maar hoe ga je nu praktisch aan de slag? Cursisten bedachten diverse tips om begeleiders die worstelen met het ondersteunen van cliënten bij ict-toepassingen op weg te helpen:

1. Learning bij doing: eerst zelf ontdekken hoe sociale media, apps en andere digitale middelen werken.
2. Wensen van de cliënt inventariseren en in zorgplan omschrijven waarvoor iemand apparaten of programma's wil gebruiken. Dan weet je ook welke middelen je nodig hebt en hoe je daarbij kunt helpen.
3. Infrastructuur inrichten: zorgen dat mensen toegang hebben tot internet, budget regelen voor de benodigde middelen.
4. Informeer over de veiligheid en leg de regels uit.
5. Blijf in gesprek over het gebruik en de contacten die ze leggen.

Uitwisselingsavonden
Een goede manier om cliënten, ouders én begeleiders te scholen in mediagebruik zijn uitwisselingsavonden van ervaringen met het gebruik van internet, apps en sociale media, zo bedachten de deelnemers. "Blijf de ontwikkelingen volgen, want de digitale media veranderen continu," adviseerde een cursist.

Nieuwe cursus
In 2013 staat een nieuwe cursus Sociale media en ict toepassingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg gepland, lees meer over de cursus over het ondersteunen van mediagebruik op de website, nieuwsbrief en sociale media van Klik.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!