Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Time out voor Cao-onderhandelaars gehandicaptenzorg

9 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

De werknemersorganisaties hebben 8 juni een time out gevraagd in de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Gehandicaptenzorg. Werkgeversorganisatie Vereniging gehandicapten Nederland meldt dat de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers op de vijfde onderhandelingsdag een bod heeft gedaan dat de vakorganisaties willen voorleggen aan hun leden. In september worden de onderhandelingen hervat.

Enorme bezuinigingen
De Vgn zegt zich te realiseren zich dat de omstandigheden waarin de onderhandelingen plaatsvinden complex zijn. Tot en met 2017 wordt enorm gekort op het budget voor de gehandicaptenzorg. Desondanks willen de werkgevers een bij de arbeidsmarkt passende loonsverhoging te bieden. Maar loonsverhogingen die uitgaan boven de compensatie die de overheid daarvoor geeft, gaan ten koste van de werkgelegenheid. "Dit is niet in het belang van onze cliënten, en niet in het belang van onze medewerkers," aldus de Vgn op www.vgn.nl

Invloed op werktijden
Verder wil de Vgn meer ruimte voor werkgevers en werknemers om arbeidsvoorwaarden in de organisatie te regelen in plaats van in de Cao. Zoals de mogelijkheid om medewerkers meer invloed te geven op roosters, werktijden en bijzonder verlof. Ook deze onderwerpen staan op de agenda wanneer de onderhandelingen in september weer worden opgepakt. De Cao 2014-2015 liep tot 1 maart 2015.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!