Tilburg begint met alternatieve manieren om mensen die heel slecht aan het werk komen, toch op gang te helpen. De participatiewet biedt 1 regeling voor mensen die zich vanaf 1 januari 2015 melden bij de gemeente. De sociale werkplaats is geen optie meer voor hen, die blijft alleen beschikbaar voor mensen die er voor 2015 al werkten. Tilburg zoekt maar meer oplossingen.
De Participatiewet biedt gemeenten de mogelijkheid om een aparte regeling in te stellen voor beschut werk, bedoeld voor mensen met een beperking die veel hulp nodig hebben bij het zoeken naar werk. Tilburg wil beschut werk niet gebruiken, onder meer omdat maar weinig mensen via deze regeling kunnen worden geholpen en omdat het voor rechtsongelijkheid zorgt. In plaats daarvan komt de gemeente met een Tilburgs alternatief.
Betekenisvolle dagbesteding
Samen met partners in de stad worden plekken gecreëerd waar mensen kunnen werken of een betekenisvolle dagbesteding kunnen krijgen. Om er zeker van te zijn dat deze mensen goed terechtkomen, werkt het Tilburgse college onder de noemer 'zachte landing' aanvullende maatregelen uit voor mensen die veel hulp nodig hebben bij het zoeken naar werk. Er komt onder meer een extra casemanager die er voor zorgen dat deze mensen zicht houden op werk.
Drie keuzes
Mensen met een ernstige arbeidsbeperking krijgen in TIlburg drie keuzes:
Lastige opgave
Wethouder Erik de Ridder: "We staan voor een lastige opgave. De budgetten zijn enorm afgenomen. Toch blijft het uitgangspunt dat we mensen perspectief op werk of anders een zinvolle dagbesteding willen bieden."
Lees meer op de site van de gemeente Tilburg