Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Tijdig herkennen lichte verstandelijke beperking voorkomt herhaling crimineel gedrag'

22 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Voorkom herhaling van crimineel gedrag bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking die in een gesloten instelling zijn geplaatst, door de beperking op tijd te signaleren en de aanpak daarop af te stemmen. Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (Rsj) aan de staatssecretarissen van de ministeries van Vws en Veiligheid en Justitie.

De problematiek van deze jongeren (Iq tussen 50 en 85 en een verminderd sociaal aanpassingsvermogen) is ernstig en ze zijn oververtegenwoordigd in het justitiële systeem, zo stelt de Rsj. Om ze goed te laten terugkeren in de maatschappij is een gerichte aanpak hard nodig, met:

  • goede (snelle) screeningsinstrumenten om te signaleren of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking;
  • meer gespecialiseerde plaatsen in gesloten inrichtingen;
  • een behandeling met veel oefenen, herhalen en vooral continuïteit;
  • meer samenhang in de pedagogische benadering van de civiel- en strafrechtelijke instellingen.

De Raad vreest dat de maatregelen die het kabinet wil nemen, zoals de verhoging van de Iq-grens voor het recht op Awbz-zorg, de herziening van het jeugdzorgstelsel en de daarbij voorziene overheveling van taken naar gemeenten, de problematiek verergeren.

Download hier het volledige advies Zorg voor ingesloten licht verstandelijk beperkte jongeren van de Raad voor voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!