Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tijd maken voor creatieve activiteiten met cliënten

20 februari 2019 Tjitske Gijzen Geen reacties

Met weinig tijd en voorbereiding kun je samen met cliënten al een moment van beleven en ontwikkelen creëren. Begeleiders Elja van der Meer en Jaike Bergstra bewijzen dat met hun aanstekelijke activiteitenboek Voel, deel en beleef! waarmee ze zorgprofessionals willen inspireren om hun creativiteit in te zetten.

“Herken je dit… eigenlijk wil je samen een activiteit doen, maar… er is nog zoveel te doen.” Elja en Jaike prikkelen in het begin van hun kleurrijke ‘belevingsboek’ begeleiders die vaak in de spagaat zitten tussen graag persoonlijke aandacht willen geven en afgeleid worden door andere taken.

In hun boek Voel, deel en beleef! hebben zij hun jarenlange ervaring als professionals in het werken met mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking en bij het maken van belevingstheater verwerkt. Met als resultaat een laagdrempelig boek met 14 activiteiten.


Liedjes
Elke activiteit is uitgewerkt op 2 pagina’s met een korte tekst en kleurrijke illustratie als achtergrond. Op de cd achterin het boek staan nog eens 14 liedjes die bij de verschillende activiteiten horen.

Alle activiteiten zijn vooral heel eenvoudig uit te voeren en prikkelen de zintuigen: het voelen van de wind uit een ballon, met een wapperende theedoek, spatteren met water, spelen met sokken, snoep en spiegels en ga zo maar door.

Als je leest hoe je in een handomdraai een feestelijke sfeer of een verwenmoment creëert, dan is er eigenlijk geen reden meer om te zeggen dat er ‘geen tijd’ is.  |


Voel, deel en beleef! Belevingsboek. Door Elja van der Meer en Jaike Bergstra. Verkrijgbaar via voeldeelenbeleef@gmail.com, prijs inclusief cd en verzending €24,20.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!