Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tijd begrenzen via een kubus met kleurverloop

29 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Hoe kun je op een rustige, niet-afleidende manier de tijdsduur van een activiteit of therapiesessie begrenzen? Daarvoor is de Timeqube ontwikkeld die via een vloeiend kleurverloop aangeeft hoeveel tijd je nog hebt.

Iedere zorgprofessional moet bij een vergadering, activiteit of sessie de tijd in de gaten houden. Cliënten worden soms onzeker wanneer de zorgprofessional hiervoor op een horloge of klok kijkt. Je kunt natuurlijk een eierwekker gebruiken, of een alarm via je mobiele telefoon, maar een wekker maakt geluid en als je niet weet hoeveel tijd je nog over hebt, schrik je door het alarm dat afgaat. Misschien had je eigenlijk nog meer tijd nodig.

Voor dit soort situaties kan de van kleur veranderende Timeqube uitkomst bieden. Als je de Timeqube binnen je blikveld plaatst, kun je de kleur zien zonder dat je specifiek naar de kubus kijkt. Je hoeft het oogcontact met een cliënt niet te verbreken.

Hoe het werkt
De Timeqube Classic is een kubus die via vloeiende kleurovergangen aangeeft hoeveel tijd er nog is. Je stelt ‘m eenvoudig in door de gewenste tijdsduur aan te klikken (keuze uit 2, 5, 15, 30, 45 en 60 minuten). Door boven op de kubus te drukken start het apparaat. Aanvankelijk wordt de Timeqube heldergroen, halverwege de tijd verandert het naar lichtoranje en tegen het einde wordt de kleur rood: tijd om af te ronden. Wanneer het rode licht gaat knipperen, is de tijd om.

De kubus heeft een interne batterij die je via USB-aansluiting kunt opladen. Daarna is hij 12 uur te gebruiken.

Speciaal voor therapie
De andere versie, de Timeqube Mind is specifiek bedoeld voor coaching en therapie. Hier zijn de kleuren niet volgens het stoplichtmodel gekozen, maar juist zachter en iets minder fel: groen (begin), geel (vanaf de helft van de tijd), oranje (sessie afronden, 5 minuten voor einde), paars (tijd is voorbij).

Ook de in te stellen tijden wijken af en zijn afgestemd op de meest gangbare tijdsduren van therapiesessies: 15, 30, 45, 50, 60 en 90 minuten. Verder zijn bediening en opladen gelijk aan die van de Classic-variant.  |

De Timeqube is onder meer te bestellen via Pica. Beide versies kosten daar 99,50 euro. Pica heeft ook de meest voorkomende vragen over Timeqube op een rijtje gezet.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!