Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tienduizenden stakers tegen bezuinigingen onderwijs

7 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Dinsdag protesteerden tienduizenden leraren in de Amsterdamse Arena tegen bezuinigingen op het onderwijs, en overheidsbeleid voor Passend onderwijs aan kinderen met beperkingen. De Tweede kamer vergadert deze week over het onderwerp.

Je kunt de debatten live volgen op www.tweedekamer.nl. Belangenverenigingen voor kinderen met beperkingen boden 2.000 protesthandtekeningen aan de Vaste Kamercommissie van het ministerie aan. De 'Wet op passend onderwijs' verplicht schoolbesturen elke aangemelde leerling 'een passend onderwijsarrangement' aan te bieden. Kinderen met een beperking komen dan niet altijd terecht op de school die hun ouders onderschrijven. De belangenverenigingen vinden dat ouders instemmingsrecht moeten hebben voor het onderwijsarrangement van hun kind.

Negatieve effecten
Ondersteuningsorganisatie Mee Nederland heeft in een brief aan de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de negatieve effecten van de onderwijsbezuiniging, zoals schooluitval, langere wachtlijsten voor de hulpverlening en overlast bij gebrek aan werk of dagbesteding. Passend onderwijs is van groot belang voor het toekomstperspectief van kinderen met een beperking. Daarom pleit Mee voor:

  • Betere garanties voor de vrijheid van schoolkeuze.
  • Borging van de invloed van ouders.
  • Onafhankelijke ouderondersteuning en de facilitering daarvan.

Lees hier actueel nieuws over de onderwijsstaking

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!