Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Thuis in een onbegrijpelijke wereld

10 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

Het begeleiden van mensen met autisme en een verstandelijke beperking is een vak apart. Het vraagt kennis van de gevolgen van autisme en betrokkenheid bij mensen die ermee moeten leven. Ook vraagt het van je dat je je eigen gedrag aan hun behoeften kunt aanpassen. En dat je je realiseert hoe afhankelijk zij zijn van begeleiding bij het vinden hun weg in de wereld. Het vereist ook dat je naar jezelf kunt kijken als een soort hulpmiddel of instrument. Kortom: je moet speciale kennis en vaardigheden hebben, maar je ook bewust zijn van je eigen kwetsbaarheid. Aldus een nieuwe handleiding voor begeleiders van deze bijzondere groep cliënten.

Het Kennisplein gehandicaptensector publiceerde het boek 'Thuis in een onbegrijpelijke wereld'. Het staat vol tips waarmee begeleiders het leven en de woonomgeving van hun cliënt begrijpelijker en dus prettiger te maken.

Passie
'Om dit werk vol te houden moet je wel een bepaalde passie hebben', zegt begeleider Léon. 'Ik haal mijn motivatie vooral uit alle cliënten die hier zijn terechtgekomen uit een crisissituatie en die een enorm heftige voorgeschiedenis hebben. Die wonen hier nu in een zo normaal mogelijke woonsituatie. Zij konden in een huiselijke sfeer hun eigen ritme weer oppakken en zich optrekken aan hun huisgenoten die al in zo'n ritme zaten. Als ze zien dat anderen 's morgens gaan douchen en daarna gaan ontbijten heeft dat toch een voorbeeldfunctie.'

Thuis in een onbegrijpelijke wereld. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking begeleiden in hun woonsituatie. Uitgave van Kennisplein Gehandicaptensector in samenwerking met Amarant en NVA. Prijs 15 euro, of gratis te downloaden op de site www.kennispleingehandicaptensector.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!